Gazdaság

Jóval kevesebb közmunkást akar a kormány

Hamarosan megkezdi működését a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Átalakítják a közfoglalkoztatási rendszert is, a cél a közmunkások számának csökkentése.

Március második felében elkezdi tevékenységét a Nemzeti Versenyképességi Tanács, mert a következő években az egyik legfontosabb feladat az ország versenyképességének erősítése, benne az állami szolgáltatásoknak a javítása – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden. A miniszter közölte: a közeljövőben a kormány átalakítja a közfoglalkoztatási rendszert, ezzel azt szeretnék elérni, hogy már a következő fél évben mintegy ötvenezerrel csökkenjen a közfoglalkoztatottak száma – tájékoztatott a távirati iroda.

Varga Mihály hozzátette: a munkanélküliségi ráta már 4,3 százalékot mutat, egyes szakmákban viszont jelentős munkaerőgondok vannak, mintegy 67 ezer betöltetlen állást tartanak számon az országban. Megkezdődött a szakképzési rendszer továbbfejlesztése, a célja, hogy a középiskolásoknak is vonzó legyen a szakmunkáspálya. Varga Mihály hangsúlyozta: a gazdaságnak át kell állnia egy olyan pályára, amelyen nem az olcsó munkaerő a versenyképesség alapja, hanem a hatékonyság. Ezért is fontos, hogy tavaly ősszel a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel hat évre szóló megállapodást írt alá az adók csökkentéséről és a bérek emeléséről: jelentősen csökkent a társasági adó és a munkáltatói járulék mértéke, míg a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedett.