Gazdaság

Jönnek a fogyasztóbarát hitelek

Szabályozói csomag készül a Magyar Nemzeti Bankban, mert nem előnyösek a pénzintézetek lakáskölcsönei hazánkban

A minap konzultált a kereskedelmi bankok vezetőivel az MNB arról, hogyan is tenné olcsóbbá és összehasonlíthatóbbá a felvehető lakáshiteleket, ahogy erről Nagy Márton alelnök korábban már lapunknak nyilatkozott. A találkozón kiderült részletek szerint a jegybank azt tervezi, hogy ősztől „fogyasztóbarát” minősítést kapnak azok a lakáshitelek, amelyek megfelelnek az MNB előírásainak.

hazepites
Átláthatóbbá válna a hitelfelvétel a fogyasztóbarát minősítéssel (Fotó: Hegedüs Róbert)

Egy hónappal ezelőtt adott lapunknak exkluzív interjút Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki szerint teljes mértékben összehasonlíthatóvá, a kamatokon kívül sztenderddé kell tenni a lakáshiteleket, mert még mindig alacsony az árverseny a magyar lakáshitelpiacon. A vezető jegybankár kifejtette: meg kell könnyíteni a bankváltást, és elősegíteni a bankok digitalizációját is – az MNB a következő hónapokban lépéseket tesz e területeken. Túl sok bank működik a piacon, számuk hosszú távon csökkenni fog az alelnök vélekedése alapján. A pénzügyi szakember kiemelte: túl drágák a lakáshitelek Magyarországon.

A jegybanktól kapott tájékoztatás alapján ősztől „fogyasztóbarát” minősítést kapnának azok a hiteltermékek, amelyek megfelelnek a jegybank szigorú kritériumainak. Úgy tudjuk, a minap konzultált a kereskedelemi bankok vezetőivel az MNB arról, hogyan is tenné olcsóbbá és összehasonlíthatóbbá a felvehető lakáshiteleket.

A fontosabb részletek az alábbiak: „fogyasztóbarát” hitelnek egyrészt a legalább hároméves kamatperiódusú, legfeljebb harmincéves futamidejű annuitásos, vagyis a kamatperióduson belül azonos összegű törlesztőrészletet takaró lakáshitelek számítanának. Másrészt e kölcsönök kamatfelára legfeljebb 2,5 százalékpont lehetne a bankközi kamatláb (Bubor) felett függetlenül attól, hogy mi a referenciakamatuk. A „fogyasztóbarát” minősítéssel rendelkező hiteleket a jegybank népszerűsítené honlapján és az ügyfelek körében. Mindezek a változások azt szolgálnák, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon a hitelfelvétel.

A jegybank egyéb változtatásokat is előirányozott a bankoknak az ügyfelek lakáshiteldöntésének megkönnyítése érdekében. Például kötelezővé tennék a bankok hitelügyintézői számára, hogy a versenytárs bankoknál elérhető hasonló lakáshitelek paramétereit is bemutassák a hitelfelvevők számára, mielőtt döntenének. Csökkentenék a hitelkiváltás költségeit, így nemcsak az új hitelfelvevők, hanem már a hitellel rendelkezők is élvezhetnék a „fogyasztóbarát lakáshitelek” előnyeit. A végtörlesztés, az ismételt értékbecslés, a közjegyző és a földhivatali bejegyzés költségeinek csökkentéséről vagy kiiktatásáról is szó lehet. Javítanák az ügyfelek tájékoztatásának színvonalát a hitelfelvételi teendőkről is.

Ide tartozik, hogy a „fogyasztóbarát” termékkel szemben kritérium, hogy a fogyasztók széles köre számára legyen elérhető, beleértve a Családok Otthonteremtési Kedvezményében (csok) részesülő hitelfelvevőket is. A minősítést csak könnyen érthető és összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető, rejtett költségeket és árukapcsolásokat nem tartalmazó lakáshitel-termékek kaphatják meg. Tekintettel a javaslat újszerűségére és széles körű hatásaira, a következő hónapokban a jegybank illetékesei intenzív konzultációt folytatnak majd a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel a minősítés részle­tei­nek véglegesítése érdekében.


A jegybank két hónapig egyeztet

A Magyar Nemzeti Bank két hónapot szán a „fogyasztóbarát lakáshitel” minősítésről szóló konzultációkra, és ezután alakítja ki végleges javaslatát a programról – közölte Binder István felügyeleti szóvivő az M1 csatornán tegnap. Hozzáfűzte: a jegybank a pénzintézetek és a fogyasztói érdekképviseletek javaslatait is be kívánja építeni a programba. Kiemelte: ha egy bank bekapcsolódik a programba, az hosszú távon megtérül, mert nő az ügyfelek bizalma, így több lakáshitelt tud kihelyezni, és ezáltal jobbak lesznek a nyereségszámai is.
(GYV)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom