Gazdaság

Jön a cseppfolyós földgáz

Vámmentességet kér az Európai Unió az LNG vásárlásáért cserébe

Jelentősen nő az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala az Európai Unióban (EU), az import mennyisége már 2016 óta nulláról 2,8 milliárd köbméterre emelkedett – közölte tegnap az Európai Bizottság. A megállapodás szakértők szerint kedvezően érintheti a kereskedelmi konfliktust is.

Több mint 638 millió euró értékben nyújtott társfinanszírozást az EU az LNG-vel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztési projektekhez, illetve vállalt kötelezettséget ezek társfinanszírozására. A meglévő 150 milliárd köbméter kapacitás mellett az új, uniós támogatású projektek további 15 milliárd köbméterrel növelik a kapacitásokat 2021-re – adta hírül a távirati iroda. Tavaly a teljes amerikai LNG-export több mint tíz százaléka Euró­pába irányult, 2016-ban ez az arány még csak öt százalék volt, az unió pedig nem importált LNG-t még tavalyelőtt.

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker Donald Trump amerikai elnökkel való júliusi tárgyalásán ígéretet tett rá, hogy fokozzák az amerikai LNG európai behozatalát. „Az unió kész arra, hogy megkönnyítse az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz importjának növelését, ami már javában zajlik. Az amerikai LNG-export növelése versenyképes árak mellett egyre nagyobb, stratégiai szerepet játszhat az EU gázellátásában, azonban Washingtonnak is szerepet kell vállalnia ebben, azzal, hogy csökkenti a kivitelt sújtó bürokratikus korlátozásokat” – mutatott rá Juncker.

Miguel Arias Canete energiapolitikáért felelős uniós biztos hozzátette, hogy a diverzifikáció fontos elem az európai földgázellátás biztonságának garantálásában. A tavalyi év és 2023 között a cseppfolyósított földgáz globális kereskedelme várhatóan több mint százmilliárd köbméterrel, 391 milliárdról 505 milliárd köbméterre nő. Az előrejelzések szerint az Európába importált LNG mennyisége 2040-re majdnem húsz százalékkal nő majd a 2016-os szinthez képest.

A Juncker–Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom