Gazdaság

Jól teljesített az OTP bolgár leánybankja

Az OTP-csoport konszolidált korrigált adózott nyeresége 62 százalékkal, 16,595 milliárd forintra nőtt 2015 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, az év egészében pedig, kétszázalékos növekedéssel, 120,245 milliárd forintot ért el – számolt be a távirati iroda a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tegnap hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerinti jelentés alapján.

A konszolidált éves eredményhez legnagyobb mértékben – 123,4 mil­­liárd forinttal – az OTP Core, a csoport magyarországi tevékenysége járult hozzá annak ellenére, hogy a korrekciós tételeket nem tartalmazó adózott eredménye tíz százalékkal csökkent. A külföldi leánybankok közül a bolgár tette hozzá a legtöbbet a csoport éves eredményéhez, rekordnagyságú 52,5 milliárd forintos adózott eredményével, ami 34 százalékkal több az előző évinél.

Az OTP Core korrigált adózott eredményének csökkenését a bank a nettó kamateredmény hatszázalékos apadásával és a kockázati költségek kilencszázalékos emelkedésével magyarázza.

Az OTP Bank felidézi, hogy tavaly decemberben döntés született a bankadó jelentős mérsékléséről 2016-tól, valamint a 2015-ös brókerbotrányok okozta veszteségek bankszektort terhelő ésszerű megosztásáról. Az OTP magyarországi csoporttagjai 2016-ban 16,1 milliárd forint bankadót fizethetnek, szemben a 2015-ben fizetett 34,9 milliárd forinttal.

A bankcsoport mérlegfőösszege két százalékkal, 10 718,848 milliárd forintra csökkent tavaly év végére.