Gazdaság

Jól pörögtek a pénztárgépek februárban

A fogyasztás megszakítás nélkül 32 hónapja bővül+VIDEÓ

A januári fékezés után februárban visszatért a fogyasztás lendülete, a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5, a naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. A tavalyi 5,8 százalék után idén 4-5 százalék között lehet a növekedés elemzők szerint, a szaktárca ennél magasabb 6 százalék feletti bővülést vár. 

Objektum doboz

Januárban a vártnál gyengébb növekedést mutatott a szektor, az eladások 1,7, a naptárhatással kiigazítva 2,2 százalékkal nőttek. A januári 1,4 százalék után februárban már 4,9 százalékkal nőttek az eladások az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első két hónapjában a forgalom éves szinten, naptárhatástól megtisztítva, 4,3 százalékkal nőtt.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Az NGM helyettes államtitkára a tavalyihoz hasonló 6-8 százalékos forgalombővülést vár a kiskereskedelemben.Lenner Áron Márk az adatismertetés után a köztévénének elmondta, hogy növekedéshez minden makrogazdasági előfeltétel adott, így az alacsony inflációs környezet, a növekvő reálbérek, és a rekordszintű foglalkoztatottság. Emellett a megemelt családi adókedvezmények és az szja-csökkentés is növeli a lakosság elkölthető jövedelmét, de a devizahitelek kivezetése és a turizmus bővülése is elősegíti a fogyasztás bővülését. 

Az év során tartósan magas maradhat a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt, így éves átlagban 4,1 százalékkal nőhet a kiskerfogalom, mondta Suppan Gergley,  a Takarékbank elemzője. A reálbérek bővülésének köszönhetően 5 százalék körüli növekedéssel számol a K&H.