Gazdaság

Jól működik az online árukövetés

Februártól a büntetés elérheti a termék értékének negyven százalékát is

Eddig zökkenőmentesen működik az online árukövetési rendszer, amely januártól kötelező. Ennek lényege, hogy az árumozgások valós idejű nyomon követésével visszaszoruljanak a csalások. A türelmi idő január végéig tart, addig nem büntet az adóhatóság. A fuvarozókat nem érinti a bejelentés.

Zökkenőmentesen működik a január 1-jével bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) – mondta Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr alezredes szóvivője tegnap. A rendszer indulása óta már 9579 bejelentés érkezett, és 9200 elsődleges felhasználó regisztrált. Hangsúlyozta, a rendszert alapvetően a tisztességes gazdálkodók védelmének érdekében fejlesztették ki, ám emellett alkalmas az áfacsalások megakadályozására, az árumozgások valós idejű nyomon követésére is.

A szabály értelmében, ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel – 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival – az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz vagy szintén uniós tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, akkor köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes. A rendszer lehetővé teszi, hogy az elektronikusan rögzített adatok alapján kockázatelemzéssel a NAV célzott ellenőrzéseket végezzen. Bejelentést az adózónak kell tennie, a fuvarozóknak nem kell ekáer számot igényel­niük. A szóvivő ugyanakkor rámutatott, ha a szállító is birtokában van a számnak, az lényegesen meggyorsítja az esetleges ellenőrzést. Az útdíjköteles járművek mellett a kockázatos élelmiszereknél – hús- és gabonafélék, tejtermékek – kettőszáz kilogramm rakomány felett, az egyéb kockázatos termékeknél (többek közt ruhaneműk, műtrágya) ötszáz kilogramm felett kell ekáer számot igényelni.

Az ellenőrzés történhet célzottan és szúrópróbaszerűen is. Az ekáer számokat a HU-GO rendszer (tehát az elektronikus útdíjszedési rendszer) közúti ellenőrző egységeivel követik nyomon. Elhangzott: a NAV már vizsgálja a szállítmányokat, ám bírságot februárig nem szab ki. A mulasztási bírság mértéke az áruérték akár negyven százalékának megfelelő összeg is lehet.