Gazdaság

Jól járnak az állami cégek

Negyvenmilliárd forint jut a dolgozók bérfejlesztésére az idén

Összesen 40,5 milliárd forintot kapnak bérfejlesztésre a kormánytól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó cégek 2017-ben. A mintegy nyolcvan állami cég közül a legnagyobb támogatást a Magyar Posta és a MÁV kapja. Közben egyre többen szorgalmazzák a hatéves bérmegállapodás újratárgyalását.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján az idén 40,46 milliárd forintot kell az NFM cégeinek bérfelzárkóztatására a költségvetésből előteremteni. Jövőre 86,1 milliárdra emelkedik az összeg, 2019-től kezdve pedig évi 112,5 milliárd forintot ad erre a célra a kormány. A határozatban összesen 79 gazdasági társaságot sorolnak fel érintettként, közülük a legnagyobb forrást a Magyar Posta Zrt.-nek (8,2 milliárd), a MÁV Zrt.-nek (6,2 milliárd) és a MÁV-START Zrt.-nek (5,5 milliárd) juttatják.

Ugyanakkor az éves bérfejlesztés kiterjed az NFM és a Nemzeti Vagyonkezelő irányítása alatt lévő 240 vállalatra, s ez összességében 140 ezer munkavállalót jelent. A tervek szerint a hároméves bérmegállapodás „lelke”, hogy ennyi idő alatt átlagosan harmincszázalékos béremelés valósul meg. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára korábban úgy nyilatkozott, hogy 2017. január végére összeállt az NFM által megalkotott, egyébként a szakszervezeti vezetőkkel is egyeztetett anyag. A bérfejlesztési koncepció úgy született meg, hogy a vállalatok felmérték az igényeket, és javaslatot tettek a béremelés mértékére, a kormány pedig nem élt tulajdonosi jogával, és elfogadta a vállalati felvetéseket. Fónagy reményét fejezte ki, hogy a bérintézkedések hatására javul a munkaerőhelyzet, és hozzátette, az önkormányzati vállalatoknál még „menet közben van a béremelés”.

Az állami elszámolási körbe tartozik a közfoglalkoztatottak bére is, amely a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján januártól három százalékkal emelkedett. Így a teljes munkaidőben dolgozó közfoglalkoztatottak havi bére 79 155 forintról 81 530-ra nőtt.

Egyébként a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint összességében 2016-ban 7,3 százalékkal nőttek a reálkeresetek Magyarországon, amire tizenhárom esztendeje nem volt példa. A béremelkedés magasabb volt a költségvetési szektorban, mint a vállalkozásoknál: a versenyszférában 6,6 százalékkal, míg az állami szektorban 9,1 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek a múlt esztendőben. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint a drasztikus minimálbér-emelések hatására januárban tíz százalékkal növekedtek éves összehasonlításban a bruttó keresetek Magyarországon.

Az emelkedő infláció miatt ugyanakkor reálértéken „csak” 7,5 százalékkal nőttek a nettó fizetések. A keresetek megugrásának hátterében az áll, hogy januárban a minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum 25-tel emelkedett, ami meglátszik az év eleji béradatokon is. A nettó átlagkereset 182 ezer forintot tett ki januárban. A statisztikai hivatal összefoglalója szerint a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében a bruttó fizetések átlagosan 9,1 százalékkal emelkedtek, míg a rendszeres (jutalom nélküli) bérek 9,4 százalékkal.

Egyre többen szorgalmazzák, hogy a tavaly novemberben kötött, hat évre szóló bérmegállapodást még az idén tárgyalják újra a szociális partnerek – munkaadók, munkavállalók, illetve a kormány –, mert a gazdaság helyzete azt lehetővé tenné. Az első két hónapban 180 milliárd forint többlet keletkezett az államháztartás központi alrendszerében, tehát forrás lenne a további járulékcsökkentésre. A kormány nyitott a felvetésre, de az időzítést tekintve eltérnek az álláspontok.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felvetése alapján a nyáron vagy kora ősszel újra kellene tárgyalni a bérprogramot, és a tervezettnél nagyobb szociálishozzájárulás-csökkentésről, illetve magasabb minimálbér-emelésről kellene megállapodni. Eközben a munkavállalói oldal is mozgolódik, szintén látna mozgásteret az intenzívebb lazításra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom