Gazdaság

Jól halad a borászati központ létrehozása Egerben

Kézzel fogható eredmények

A terveknek megfelelően halad a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben, a projekt keretében végzett kutatások első eredményei már kézzel foghatók – jelentette ki az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója a huszadik Szőlészeti és Borászati Konferencia megnyitóján tegnap Egerben.

Váczy Kálmán Zoltán előadásában felidézte: míg a történelmi Magyarország mintegy négyszázezer hektárnyi szőlőültetvényével nagyhatalomnak számított a szőlészeti-borászati ágazatban, addig napjainkban alig hatvanezer hektárra tehető a hazai szőlőterületek nagysága. A drasztikus csökkenés okai az elmúlt évtizedek gazdasági bizonytalanságaiban és a kutatás-fejlesztés hiányosságaiban keresendők. E folyamat visszafordítását célozza a központ létrehozása, amelyre 2017-ben egymilliárd-háromszáznyolcvanmillió forint támogatást nyert el az egri egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete.