Gazdaság

Jók vagyunk az uniós pénzlehívásban

Mind ez ideig 4200 milliárd forint közösségi támogatás talált gazdára itthon, ami túlszárnyal minden korábbi forráskihelyezést

A 2014–2020-as uniós pénzek lekötése terén kiugróan jobban áll Magyarország a többi visegrádi országnál – derül ki a Miniszterelnökség elemzéséből, amely szerint hazánk a rendelkezésére álló uniós pénzek 93 százalékára meghirdette már a pályázatokat. A héten dömpingszerűen jönnek ki a tenderek.

informatika 20170329
A pályázati dömpinghez jelentős informatikai fejlesztések kellenek (Fotó: Varga Imre)

Intenzíven halad Magyarország az egyes mutatószámok alapján a hét évre járó európai uniós keret lekötésével – tűnik ki a Miniszterelnökség összesítéséből. A legutóbbi, február végi összevethető adatok szerint Magyarország a rendelkezésére álló uniós pénzek 93 százalékára meghirdette már a pályázatokat, az egyes konstrukciókra pedig összesen már a hétéves keret 97 százalékát kitevő együttes támogatási igény jött be. Ezzel párhuzamosan a hét éves keretösszeg 49 százalékát elérő forrástömegre már megkötötték a nyertes cégekkel és intézményekkel a szerződéseket, illetve teljes uniós pénztömeg 22 százalékát már ki is fizették a nyertes pályázóknak. Ez ideig 4200 milliárd forintnyi uniós forrás talált gazdára (kötelezettségvállalás), ez túlszárnyal minden korábbi forráslekötést.

Ezen a héten a közép-magyarországi, illetve azon kívüli térség gazdaságfejlesztésére, valamint a humánerőforrás fejlesztésére jönnek még ki dömpingszerűen uniós pályázatok, hogy március 31-ig az adott keretek száz százalékára megjelenjenek a kiírások. Jelentős informatikai fejlesztések zajlanak a pályázati területen, segítve a pályázati dömping lebonyolítását – tudtuk meg a Miniszterelnökségtől. A tájékoztatás szerint fokozatos lesz a mintegy 180 pályázat tényleges megnyitása, így június végéig nem lesz olyan nap, amikor tíz darabnál több pályázat beadhatósága nyílik meg.

Egyébként összesen ötszáz pályázati konstrukció lesz ebben a hétéves közösségi ciklusban: ez harmadannyi, mint az előzőben. Pozitív fejlemény az érintettek számára, hogy a kifizetetlen, úgynevezett fejlesztési számlaállomány tavaly év végén még hatszáz- és hétszázmilliárd forint között volt, jelenleg százmilliárd forint alatt jár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom