Gazdaság

Jogosulatlanoknál az állampapírjaink

Az államadósság-kezelő központ számára kiemelt cél a pénzügyi tudatosság erősítése a magyarországi lakossági befektetők körében

Ezen a héten két új államkötvény kibocsátása is megkezdődik az Államadósság-kezelő Központban, a korábbi Bónusz papírok értékesítését pedig lezárta az intézmény. Utóbbi oka: a kötvények egy része – szemben az állam elképzeléseivel – nem a magyar lakossághoz, hanem intézményi befektetőkhöz került. Az ÁKK kimutatásai szerint egyébként látványosan hosszabbodik a lakossági állampapí­rok hátralévő futamideje.


ErtekpapirA hosszabb lejáratú értékpapírokat ajánlják (Fotó: MH)
Múlt héten lezárta a 2018/O és a 2020/P megnevezésű Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) sorozatok értékesítését az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK), helyettük két új sorozat értékesítése kezdődik meg ezen a héten: a négyéves új papírok kamatprémiuma 1,25, a hatéveseké két százalék. A bevezetőben említett értékpapírok forgalmazását azért zárta le az ÁKK, mert jelentős részük intézményi befektetőkhöz került. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, úgy módosították a feltételeket, hogy a másodpiacon is kizárólag csak magánszemélyek és nonprofit intézmények vásárolhatják majd az új sorozatokat.

Az állam célja ugyanis, hogy a lakosság kezében lévő állampapírok állománya tovább bővüljön, így kvázi nem a külföldi invesztorok, hanem a magyarországi háztartások finanszírozzák a költségvetési hiányt.
A szakember hozzátette, hogy az adósságkezelő számára kiemelt cél a pénzügyi tudatosság erősítése a lakossági befektetők körében, ezért többek között igyekszik a hosszabb lejáratú állampapírok felé orientálni a megtakarítással rendelkezőket. Megtudtuk azt is, hogy arról egyelőre nincs információja az ÁKK-nak, pontosan mekkora mennyiség került a kötvényből az intézményi szereplőkhöz. Beszédes azonban, hogy a múlt hónapban meglepően nagy mennyiséget vásároltak a Bónusz kötvényekből: egyetlen hónap alatt 123,6 mil­liárd forintnyi talált gazdára a májusi 21,1 milliárd forint után.

Az ÁKK kimutatásai szerint egyébként látványosan hosszabbodik a lakossági állampapírok hátralévő futamideje, és a prognózisok szerint ez a trend a továbbiakban is fennmaradhat. A lakosság egyébként aktivizálta magát: az értékesített állampapírokból több mint négyszázmilliárd forintos értékben vásároltak a háztartások az elmúlt fél év leforgása alatt.Alteo-kötvények értékesítése

Névértéken 925 millió forintért értékesített zárt körben ötéves futamidejű kötvényeket az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. A papírokat 7,5 százalékos fix hozam mellett jegyezték le a befektetők, amelyeket lejáratukkor névértékükön kell visszafizetnie az Alteónak – írta a távirati iroda. Az elmúlt évek eredményeinek köszönhető, hogy a közepes tőzsdei vállalati szektorban megszokottnál hosszabb, ötéves futamidejű papírokat sikerült értékesíteni, amire az elmúlt években nem volt példa a magyar energetikai piacon.
(BG)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom