Gazdaság

Jó üzlet és egészséges a fürjtojás

Egy kiló hús ára 3600 forint, és hat darab felnőtt madárból áll – Több az érdeklődő és a vásárló, mint a szállítható mennyiség

Tiszafüred is belevág a fürjtenyésztésbe, ahogyan tette több más önkormányzat is az elmúlt egy évben. Fiatal gazdák is igényelhetnek támogatást erre a tevékenységre. A fürjtojás gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, ezért egyre keresettebb itthon is, Kínában a harmadik legfontosabb gyógyszerként tartják számon.

fürj 20160707
A fürjek tojáshozama évente kétszáznyolcvan-háromszázhúsz darab (Fotó: Reuters)

Bár jelenleg nem sokan foglalkoznak fürjtenyésztéssel Magyarországon, az utóbbi években egyre többen kaptak rá. Budai Attila egy műtét utáni szigorú diéta részeként kóstolt fürjtojást két éve, ez adta az ötletet ahhoz, hogy fürjeket tenyésszen, öt madárral kezdte, jelenleg nyolcszáz példánya van, ebből kétszáz kakas, hatszáz tojó. Ezt az állományt egészíti ki a hatszáz darab fürjcsibe. A dunavecsei őstermelő az egyike annak a három embernek Magyarországon, aki engedélyt kapott fürjtojás-feldolgozó konyha létrehozására is. Budai Attila a Magyar Hírlapnak elmondta: a fürjtojás csupán negyede a tyúktojásnak, ám sokkal egészségesebb. A fürjtojásnak, amely mindössze tíz grammot nyom, a beltartalma értékes: gazdag A-, B- és D-vitaminban, vasban, magnéziumban, cinkben is, jóval több benne a HDL, vagyis a hasznos koleszterin is, mint a tyúktojásban. Szakértők szerint a számos antioxidánst tartalmazó fürjtojás orvosolhatja a stressz- problémákat, a magas vérnyomást, az emésztési zavarokat, csökkenti az érelmeszesedés, a szívinfarktus kockázatát, sőt immunerősítő hatása miatt HIV-, AIDS-betegek is használják. Budai kislánya frontérzékeny volt, erős fejfájás gyötörte korábban, a fürjtojáskúra után már kutya baja nincs. A fürjtojást Kínában a harmadik legfontosabb gyógyszerként tartják számon, Angliában is alkalmazzák kúraszerűen, nálunk Mátyás király egyik kedvenc eledele volt.

A nyers fürjtojás darabja 18-20 forintba kerül Magyarországon. Vannak, akik arra esküsznek, hogy a nyers, friss fürjtojást éhgyomorra, kúraszerűen kell fogyasztani, mert így érvényesül leginkább a regeneráló hatása. A fürjtojás szalmonellamentes, ahogyan a madár húsa is. Budai felhívta a figyelmet arra, hogy nem kevesen feketén próbálnak értékesíteni füstölt fürjtojást, de a fekete pöttyös vagy lila színű fürjtojás nem adhat valódi tápértéket, az igényes füstölés révén, a bükkfalisztnek köszönhetően a füstölt fürjtojás aranyszínű.

A dunavecsei tenyésztő ügyel arra, hogy a tenyészállomány sokoldalú legyen, öt vérvonalból áll: japán fürjekből, lakiteleki, hartai, hetényegyházi, ráckevei madarakból, így a tojók hatékonysága 75-80 százalék. A tojók 280-320 tojást tojnak évente. Több tojást rendelnek magánszemélyek, éttermek, mint amennyit egyszerre le tud szállítani. A füstölt fürjtojás mellett a pácolt fürjtojás is népszerű. A napi csaknem 350 fürjtojás felét étkezési célokra értékesítik, a másik felét keltetni való tojásként adják el.

Fürjtojótápot Magyarországon nem lehet vásárolni, ám a kukoricát, a vörös kölest, az almát, a salátát meg a giliszta csemegét kedvelik a fürjek. A kigurulós ketrecekben 20-25 madár fér el. A fürjek nyolc évig élhetnek, Budai évente lecseréli az állományt. Másfél havonta keltet hatszáz fürjcsibét. A négyhetes fürj ára négyszáz forint, az öthetesé ötszáz, a hathetes, amelyik már tojást ad, 600-650 forint.

Budai Attila megjegyezte: a fürjhús nem annyira keresett, mint a fürjtojás, pedig például a fürjhúsleves ízvilága a házi tyúkhúsleves és a fácánleves között van, pikáns, vadas jegyekkel. Hat darab madár tesz ki egy kiló fürjhúst, amelyet 3600 forintért lehet megvásárolni Magyarországon. Az arab, a török, az olasz konyha kedvelt alapanyaga a fürjhús. Az exporthoz azonban igen jelentős tételekre lenne szükség, ezért nem jellemző. Budai házi tésztát is készít fürjtojásból, sőt alkoholmentes fürjtojáslikőrt is.

A főállású őstermelők a Fiatal gazda programban pályázhatnak fürjtenyésztésre, Budai tudomása szerint egy hartai gazda 14 milliós támogatást nyert el, hogy ötezer tojós állományt hozzon létre pár éven belül.

Több önkormányzat is belevágott már az elmúlt egy évben fürjtenyésztésbe: a Somogy megyei Nemeskisfalud és Fiad is – az utóbbi intézmény közmunkaprogram keretében. Budai megemlítette: több polgármester is érdeklődött már fürjek vétele iránt. A minap például a tiszafüredi önkormányzat százszázalékos tulajdonú gazdasági társasága, a Tisza-tó 2005 Nonprofit Kft. képviselője is megkereste őt. Tiszafüred száz darab fürjet vásárol tenyésztésre közmunkaprogram keretében, a napokban kezdődnek a munkálatok.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom