Gazdaság

Jelentősen nőtt az építőipar termelése az első negyedévben

Majdnem 20 százalékos az emelkedés

Márciusban az építőipari termelés volumene 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az első negyedévben 19,0 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye a januári 42,6 és a februári 26,4 százalékos emelkedés jóvoltából - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havihoz mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése márciusban 10,3 százalékkal csökkent. A márciusban előállított 186,8 milliárd forint termelési érték azonban 20,8 százalékkal nagyobb a februárinál, és a növekedés egyenletesen oszlik meg a magas- és mélyépítő ágazat között.

Az épületek építésének volumene a februári 20,4 százalék után márciusban 0,2 százalékkal, az első negyedévben pedig 18,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az egyéb építmények építése márciusban 4,1 százalékkal az első negyedévben 21,0 százalékkal nőtt a februári 40,3 százalékos és a januári 31,4 százalékos emelkedés nyomán.

A megkötött új szerződések volumene az előző évhez képest 7,1 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22,7 százalékkal kisebb lett. Március folyamán irodaépületek mellett kereskedelmi, ipari és oktatási épületek építésére kötöttek nagy értékű új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene március végén 78,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0, az egyéb építményeké 116,9 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az építőipar termelői árai a tavalyi 5,2 százalékos emelkedés után az első negyedévben 8,2 százalékkal emelkedtek a múlt év első negyedéhez képest, az épületek építése 11,0 százalékkal drágult a mélyépítési termelői árai 5,9 százalékkal emelkedtek.

A kivitelezői kapacitáshiány és a kedvezőtlen időjárási körülmények okozták az építőipar márciusi megtorpanását, azaz, hogy az ágazat termelése az év harmadik hónapjában csupán 1,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben - közölték piaci elemzők az MTI-vel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel kiadott adataihoz fűzött kommentárjukban.

Elemzők szerint a kapacitáshiány okozta az építőipar márciusi megtorpanását

A kivitelezői kapacitáshiány és a kedvezőtlen időjárási körülmények okozták az építőipar márciusi megtorpanását - közölték piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal adataihoz fűzött kommentárjukban.

Horváth András, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy Budapesten az első negyedévben 6 irodaházat terveztek átadni, de ebből csak 2 teljesült, ráadásul jelentős csúszásokkal kell számolni szinte minden megkezdett építkezésnél. Az elemző ugyanakkor a rendelésállományok alakulásának és a kedvező időjárás visszatérésének köszönhetően áprilisban ismét az ágazat érdemi erősödésére számít.  Az év egészében az építőiparban 20 százalék körüli éves növekedéssel számol 2018-ban, figyelembe véve, hogy a 2017-es év eredményei eleve erős alapot jelentenek.

Horváth András megjegyezte, az épületek építésére 83 milliárd forintért kötöttek új szerződéseket márciusban, így a szerződésállomány értéke éves alapon 5 százalékkal, 435 milliárd forintra emelkedett. Az egyéb építmények kategóriában 121 milliárdnyi új szerződést írtak alá.  Az év első negyedének végéig 3394 új lakást adtak át, 65 százalékkal többet az egy évvel korábbihoz képest. Lakásépítési engedélyt 9850-et adtak ki, ami 3 százalékos időszaki emelkedést mutat.  Az elemző szerint szükség lenne az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs 2019 utáni fenntartásáról szóló kormányzati döntésre, mert úgy látja, hogy ennek hiánya bizonytalanságra ad okot, ami akadályozza a piac további bővülését. 

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére közölte, hogy a 2017-es magas bázis adatok miatt és az építőipar rendkívül magas rendelésállománya miatt - ami 80 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - az ágazat termelési volumenének márciusi 1,4 százalékos emelkedésénél nem lehet megtorpanásról beszélni. A magyar építőipar kapacitása véges, csak annyi munkát vállal fel, amit határidőben, jó minőségben el tud végezni, ráadásul azzal is tisztában kell lenni, hogy az építőipar bővülése egy ponton túl már nem növelhető tovább. Kiemelte: az ÉVOSZ mindezekre tekintettel az építőipar termelésében idén továbbra is 12-15 százalékos növekedésre számít, 3000 milliárd forintos értékben.

Koji László arról is beszámolt, hogy az építőipar most három nagy problémával küzd: a gépesítettség alacsony színvonala, a foglalkoztatott munkaerő alacsony hatékonysága és az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs 2020. január 1-je utáni helyzetének rendezetlensége. Mint mondta: a kormány által az építőipar gépesítésének modenizálását támogató 20 milliárd forintos pályázati keret, amelyből idén a szektorban dolgozó cégek 8 milliárd forintra pályázhatnak, még nem érezteti hatását, ráadásul egy hónap alatt 130 építőipari cég nyújtott be támogatási kérelmet 13 milliárd forint értékben. Az adatok tükrében az ÉVOSZ azt kéri a kormánytól, hogy a költségvetés helyzete lehetővé teszi, hogy a 2020-ig előirányzott 20 milliárd forint egészét még idén biztosítsa.  Az ágazat másik nehézsége abból fakad, hogy az 5 százalékos áfakulcs kérdésének rendezéséig a nagy ingatlanfejlesztők, akik nagy lakásszámú, hosszú átfutási idejű fejlesztésekben gondolkodnak, nem mernek újabb fejlesztésekbe belefogni, így a lakáspiac megtorpanhat. 

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője megjegyezte, hogy bár az építőiparban márciusban csupán 1,4 százalékos volt a bővülés, az év első negyedévében azonban már 19 százalékos.  Hozzátette: a részletes adatokból kiderül, hogy 2016 novembere óta idén márciusban fordult elő először, hogy az építőipar új szerződéseinek volumene 7,1 százalékkal csökkent éves összevetésben. Az új szerződésekből és a teljes szerződésállományból pedig az is látszik, hogy a beruházók igyekeznek befejezni a már bevállalt munkákat és az újakkal óvatosabban bánnak, részben a kapacitáshiány miatt. Az elemző mindez abból is látható, hogy drágábbak lettek az építkezések, az építőipari termelői árak jelentősen, 8,2 százalékkal emelkedtek az első negyedévben. Az elemző a legfrissebb adatok alapján továbbra is arra számít, hogy az idén 10 és 20 százalék között emelkedhet az ágazat termelésének volumene.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója nyilatkozatában közölte, a számok azt mutatják, hogy a kedvezőbb finanszírozási környezetnek, és a keresleti piaci kilátásoknak köszönhetően elindultak a válság éveiben elmaradt beruházások, felújítások, az elöregedett gépparkok cseréje. Hozzátette: az első negyedévben az építőipar árai az előző negyedévihez képest 3,3 százalékkal emelkedtek, ehhez hozzátartozik az építőanyagok, illetve a munkaerő költsége.  Várakozásai szerint a piaci környezet kedvezni fog a kapacitások koncentrációjának, ami elengedhetetlen az építőiparban szükséges hatékonyságnöveléshez.