Gazdaság

Jelentősen csökkenne az adóadminisztráció

Bővítené és felhasználóbaráttá tenné az állami szolgáltatásokat a digitalizáció terén a kormány, 2021-re teljesen elektronikusan készülhetnek el a bevallások

Az elektronikus kormányzati szolgáltatások elterjesztésével mintegy hétszázmillió forintot takaríthat meg az ország. Rövid időn belül a kormány felére csökkentené az adóadminisztrációt – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály 20171207
Varga Mihály: Az elektronizációval a GDP két százaléka takarítható meg (Fotó: Bodnár Patrícia)

Néhány éven belül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemcsak a személyi jövedelemadó bevallást (szja) tölti ki a magánszemélyek helyett, hanem a vállalkozások minden bevallási-tervezetét elkészítheti – jelentette ki tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács hatodik ülése után. A nemzetgazdasági tárca vezetője az ülés napirendjéről szólva elmondta, hogy a digitalizáció és a vállalati adóbevallások elektronikussá tételével foglalkoztak. A gazdasági növekedésében és a versenyképesség javításában az adórendszernek kiemelkedő szerepe van, ezért a lehető legrövidebb időn belül a felére csökkentik az adóadminisztrációt – tette hozzá. Úgy fogalmazott, bővítik és felhasználóbaráttá kívánják tenni az állami szolgáltatásokat a digitalizáció terén. Varga Mihály szerint a kormány elkötelezett abban, hogy a lakosság és a vállalkozások számára is olyan elektronikus szolgáltatásokat nyújtson, amelyek a kényelmi szempontok mellett jelentős időt és pénzt takarítanak meg.

Továbbra is célkitűzés, hogy az emberek, sőt a vállalkozások helyett is az adóhivatal dolgozzék, ezen az úton haladva jövőre a NAV jövedéki adóbevallás-tervezetet is küld az érintetteknek – mondta Varga Mihály, hangsúlyozva, hogy 2018 emellett a könnyebbség éve lesz a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek is: bevallásukat helyettük is elkészíti az adóhivatal. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy idén még harmincezer cég készítette el 660 ezer dolgozójának a személyi jövedelemadó-bevallását, de a jövő évtől a munkáltatók válláról is leveszi a bevalláskészítés terhét az adóhivatal.

Az adózás teljesen elektronikussá tételével az ország várhatóan a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát, mintegy hétszázmilliárd forintot takaríthat meg. A kormány azt szeretné, ha 2021-re teljesen elektronikusan készülnének el a bevallások, ezért az adóbevállalásokat tovább egyszerűsítik – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Ismertette azt is, hogy éves szinten hozzávetőleg 6,7 millió járulék- és adóbevallás érkezik az állami hivatalokba, összesen mintegy hatszázezer adóalanytól. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: elsősorban a kis- és középvállalkozásokat kell felkészíteni arra, hogy képesek legyenek az elektronikus ügyintézésre.