Gazdaság

Jelentősek az eltérések a banki ajánlatok között

A kamatemelkedéssel szemben úgy lehet védekezni, hogy a hitelesek fix törlesztőrészletet biztosító lakáskölcsönökre cserélik a mostaniakat – mondta Trencsán Erika szakértő

Erősödik a lakossági hitelezési piac: a lakáshitel és a személyi kölcsön volt a két legnépszerűbb konstrukció tavaly. Ezzel együtt a 2018 előtt felvett lakáshiteleknél még mindig többségben vannak a változó kamatozású konstrukciók, ami leginkább azt jelenti, hogy a kamatkockázat esetében van még tér a javulásra. Az új lakáshitelek összege 31 százalékkal 850 milliárdra, a személyi kölcsönöké 46 százalékkal 451 milliárd­ra ugrott.

lakás 20190211
A dráguló lakások megvásárlásához több hitelre van szükség (Fotó: MH)

Rekordot hozott a múlt év a lakossági hitelezésben a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, a 2018-as évet összegző adatai szerint. A lakáshitel és a személyi kölcsön volt a két legnépszerűbb konstrukció, ezekre összesen 1301 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankokkal a lakossági ügyfelek. Egy évvel korábban az új személyi kölcsönök és lakáshitelek összege 955 milliárd forintra rúgott, így a 2018-as eredmény 36 százalékos növekedésnek felel meg, egyben az elmúlt tíz év legmagasabb értéke, hatszorosa a 2013-ban elért szintnek.

Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője közölte, hogy az új lakáshitelek összege 850 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékos bővülést jelent. A személyi kölcsönök összege 46 százalékkal 451 milliárd forintra nőtt. A tavalyi adatokból látszik, hogy az új hiteleknél a biztonságos, kiszámítható, fix kamatozású lakáshitelek kapták a főszerepet. Az új személyi kölcsönök csaknem nyolcvan százaléka garantál legalább egy évig fix törlesztőrészletet, a lakáshiteleknél pedig 84 százalékos ez az arány. „Mindenképpen kedvező, hogy az új hiteleknél masszív fölényben vannak a fix kamatozású konstrukciók. Ugyanakkor a lakáshiteleknél a legbiztonságosabb, legalább tíz évig fix törlesztést nyújtó konstrukciók aránya alacsony, majdnem nyolcszázalékos, márpedig hosszú távon ezek nyújtanak teljes védelmet a kamatkockázat ellen” – emelte ki Trencsán Erika.

A hitelszakértő hozzátette: hosszabb távon gondot jelenthet, hogy a 2018 előtt felvett lakáshiteleknél még mindig többségben vannak a változó kamatozású konstrukciók, amelyeknél a törlesztőrészlet 3-12 hónapon belül változhat, a piaci kamatok emelkedése esetében növekedhet is. Trencsán Erika szerint az érintettek az esetleges kamatemelkedéssel szemben úgy védekezhetnek, hogy egy új, lehetőleg a futamidő végéig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelre cserélik a mostani lakáshitelüket. A bankok közötti fokozott verseny miatt mind az új hiteleknél, mind a változó kamatozású hitelek fix kamatozásúra történő cseréjénél érdemes a lehető legtöbb bank ajánlatát megnézni, mert jelentősek az eltérések. Trencsán Erika közölte: „Nemcsak a saját bank konstrukcióit kell megnézni, hanem a többi bankét­ is, mert jó eséllyel mindig akad kedvezőbb ajánlat, amelyeknél alacsonyabb a teljes hiteldíjmutató, így a havi törlesztőrészlet összege is kisebb, nem beszélve a teljes visszafizetendő összegről.” A BankRáció.hu szakértője szerint a lakossági hitelpiacon idén is folytatódhat a bővülés, részben a nettó keresetek emelkedése és a jelenlegi alacsony kamatok miatt, de az emelkedő ingatlanárak is hozzájárulnak a hiteligények növekedéséhez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom