Gazdaság

Jelentős többletforrás a hazai mezőgazdaságnak

Jövőre 5,5 milliárd forinttal nő az agrártárca által fenntartott intézmények finanszírozására fordítható összeg, 2018-hoz képest plusz egymilliárd forinthoz jut a Nébih

Tovább folytatja a jövő évben az agrártárca az ágazat fejlesztését, s ehhez nagy segítséget nyújt az a 12 milliárdos többlettámogatás, amivel gazdálkodhat jövőre. Elsősorban az agrárium versenyképességét és termelőképességét kívánja fokozni.

A jövő évi költségvetés garantálja a magyar agrárium erősödését, biztonságos növekedését és újabb áfacsökkentéssel segíti a családokat – jelentette ki tegnap sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter, a távirati iroda beszámolója szerint. Kiemelte, hogy jövőre az idei évhez képest 12 milliárd forinttal bővül az Agrárminisztérium költségvetése, és a többletforrásoknak köszönhetően megteremthetők azok a lehetőségek, amelyek az ágazat versenyképességét és termelőképességét fokozzák. A jövő évi büdzsében az agrárium szinte minden területére több jut. Ismertette, hogy tovább erősítik az élelmiszer-biztonságot, az állategészségügyet, fejlesztik az agrárkamara vidéki hálózatát, a nemzeti parkokat, a meteorológiai szolgálatot. Emellett a tárca folytatja az agrárium fejlesztését nehezítő osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését, a zárkertek fejlesztését, a borászat és méhészek támogatását.

Nagy István kifejtette, jövőre 5,5 milliárd forinttal nő a tárca által fenntartott intézmények finanszírozására fordítható összeg 2018-hoz képest. Jövőre többletforrást kap többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ennek mértéke egymilliárd forint, a mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei pedig 2,2 milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hatszázmillió forint többletforrást kap egy új időjárási radar létesítésére, amely az országos jégkármegelőző rendszer munkáját segíti majd – sorolta. A miniszter ismertette, az agrárágazati célfeladatokra fordítható összeg 5,77 milliárd forinttal nő majd jövőre 2018-hoz képest, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás szervezésére 1,2 milliárd forint jut, a vidéki hálózat fejlesztésére több mint 897 millió forint áll jövőre rendelkezésre, a Tokaj-hegyaljai borvidéken megvalósuló szakmai feladatok támogatására 688 millió forintos keret jut.

Kiemelte, hogy 2019-től újabb áfacsökkentés segíti a magyar családokat. A tartós és féltartós (UHT, ESL) tejek áfája is öt százalékra csökken, amivel húszmilliárd forintot spórolnak a családok. A kormány célja az, hogy a legkisebb áfa terhelje a legfontosabb élelmiszereket, ugyanakkor a mérséklésnek gazdaságfehérítő hatása is van. A gabonatermékek esetében a kormány javaslata alapján 2018. december 31-ét követően is fennmarad a fordított adózás rendszere – tette hozzá.

Hétfőn szavaznak a képviselők a jövő évi büdzsé tegnap elfogadott összegző módosítójavaslatáról, ennek keretében a költségvetés főösszegeiről is, míg pénteken az Országgyűlés megszavazhatja a 2019. évi költségvetést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom