Gazdaság
Januártól tovább csökken az élelmiszerek adója, ami jó a fogyasztóknak
A sertés- és baromfihús áfájának mérséklése után januártól a halhús általános forgalmi adója változik öt százalékra, majd hamarosan további ágazati termékek következnek
Fokozatosan elkezdte csökkenteni a kormány az alapvető élelmiszerek áfáját, amit a szakmai szervezetek már régóta sürgettek. Ez nem egy egyszerű feladat, hiszen ha kisebb az áfakulcs, akkor a költségvetésnek is csökken a bevétele a bevezetéskor, ugyanakkor számos gazdasági előnnyel is jár – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, akit az élelmiszeráfa-változásokkal kapcsolatban kérdeztünk.
Mint ismert, 2006. január 1-jétől a sertéshús áfája csökkent elsőként, amit Vámos György szerint árgus szemmel figyelt a szövetség, ugyanis szerinte nemcsak az a fontos, hogy a költségvetésnek kiesik a bevétele, nagyon fontos az is, hogy az ötszázalékos áfakulcs mellett tisztul a feketepiac, amely az élelmiszerpiacon is erősen jelen van. Ezzel a lépéssel – folytatta – a költségvetés lemond jó néhány milliárd forint bevételről, de a kérdés az, hogy az ebből adódó árelőnyt megkapja-e a vásárló vagy sem.
A sertéshúsnál vagy idén január 1-jétől a baromfihúsnál a tapasztalatok szerint fillérre pontosan megkapták a vásárlók az áfacsökkentésből eredő árelőnyt, vagyis a tavaly decemberi baromfihúsárakhoz képest ettől az évtől tizenhét százalékkal csökkentek a bolti fogyasztói árak. Igazából ez nem kőbe vésett arány – mondta a főtitkár –, hiszen a legnagyobb költség a boltoknál a beszerzési ár, vagyis az átadási ár a húsiparnak. Ha ez változik, akkor ennek arányában változhat a fogyasztói ár is. Ez megfigyelhető a sertéshús esetében is. Vagyis volt egy nemzetközi ármozgás a sertésfelvásárlási árnál, ezért most drágább a sertéshús, mint közvetlenül az áfakulcsátállás után. Ha nem öt százalék lenne az áfakulcs, akkor még drágább lenne, tehát a hatás mindenképpen kedvező – fogalmazott Vámos György. Vannak sajátos helyzetek is, mint idén például a baromfiinfluenza, ami miatt csökkent a tojóállomány, így a tojás most kifejezetten drága. Az agráriumban és az élelmiszeriparban mindig a nemzetközi alapanyagár-mozgások változtatják a piacon az árviszonyokat, ez ellen nem sokat lehet tenni a főtitkár szerint, de itt is igaz ugyanaz: huszonöt százalékos áfa mellett még drágább lenne. Az étkezési tojással kapcsolatban elmondta, a magas árat nem az európai kereslet-kínálat határozza meg, mindig a hazai árszínvonalhoz viszonyítják. Ennek ellenére a tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásnak számít, sőt, itthon a környező országokhoz képest a legalacsonyabbak a baromfihús- és a tojásárak.
A tejpiac helyzetét sajátosnak nevezte, mivel pont akkor lépett túl az ország a válság mélypontján, és 2016 tavaszán jelentősen csökkent a nyers tej felvásárlási ára. Később elindult fölfelé, de a folyamat pozitív volt, hiszen bár a tejpiac válságának mélypontján a magyar gazdák veszteségesek voltak, ahogy ment fel a nyers tej felvásárlási ára, a veszteség úgy mérséklődött, és kilencven-száz forint közötti felvásárlási árnál találják meg valahol számításukat a tejtermelő gazdák. Vámos György közölte, ezt el kell fogadnia minden piaci szereplőnek és végső soron a vásárlónak is, hogy az ár itt sem tudott csökkenni 17 százalékkal, mert a már említett ármozgás zajlott. Beszélt arról is, hogy az áfakulcscsökkentésnél egyedi tényezők is befolyásolják a fogyasztóár-változásokat, ezért nem mindig lehet megtalálni azt az árkülönbözetet, ami elvárható lenne. Ennek ellenére szó sincs arról – jelezte –, hogy bármelyik piaci szereplő, sem a termelő, sem az élelmiszer-feldolgozó, sem a boltos kereskedő nem nyel le semmit ebből, hanem egyszerűen az alapanyag-drágulás elviheti ennek a pénznek egy részét.
A következő évi változásokról szólva kifejtette, hogy 2018-tól folytatódik az élelmiszerek áfacsökkentése, ami mindenképpen pozitívnak nevezhető. A legnagyobb előnynek azt nevezte, hogy összességében mérsékeltebb lesz a fogyasztói ár, másrészt kedvező lesz a piac tisztulása szempontjából is, hiszen a vásárlónak sem mindegy, hogy „kap-e nyugtát, van-e feketézés vagy nincs”. Hozzáfűzte, a költségvetés helyzetének sem mindegy a feketepiac aránya, illetve azoknak a boltosoknak, termelőknek sem, akik számlával adják az árut. Szintén a jövő évben várható a halhús áfájának ötszázalékos csökkenése, amitől egyértelműen ármérséklődést vár a szakma. Ez függ – mondta a főtitkár – a karácsonyi pontyeladás sikerétől, de a vásárló mindenképpen jól jár. Kisebb súlyú A piac, mint a sertés vagy a baromfi esetében, mert halból sajnos keveset fogyasztunk, de az áfakulcscsökkentés részben azzal, hogy kiszorul a feketézés, részben azzal, hogy kedvezőbb lesz az árszint, biztos, hogy a fogyasztás növekedését is segíti.
Mindezek mellett sok élelmiszeripari ágazat várja még áfájának csökkentését, mint például a marhahús, zöldség és gyümölcsök, pékáruk, a kenyér, amelynek jelenleg 18 százalék az adótartalma. „Nagyon nehéz a kormányzatnak rangsort felállítani, hogy mi jöjjön előbb, sokféle szempont játszik szerepet, és a költségvetésnek is megvannak a maga korlátai, de reméljük, hogy minél előbb a sor végére jutunk” – mondta Vámos György.