Gazdaság

Januártól ismét szállítunk gázt Ukrajnának

A továbbiakban nem várható emelt beszállítási igény

A Földgázszállító (FGSZ) Zrt. a 2015. január 1-i gáznaptól ismételten biztosítja az Ukrajna irányába történő földgázszállítást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon - közölte a cég a honlapján hétfőn.

A közlemény szerint az ismételt szállítás megkezdését az tette lehetővé, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a továbbiakban nem várható emelt beszállítási igény a beregdaróci hálózati ponton, így a csomópont kapcsolását vissza tudják állítani a szeptember 25-e előtti állapotba.
Az FGSZ szeptember 25-én határozatlan időre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást. A megszakítás oka az volt, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint megnőtt a beszállítási igény. Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a csomópont kapcsolását úgy kellett átalakítani, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.