Gazdaság

Ismét felminősíthetik Magyarországot

Hétindító. Van esély arra, hogy a Standard and Poor’s jobb osztályzatára, ám nem a most pénteki, hanem az augusztusban esedékes második felülvizsgálatkor

Nemzetközi szinten nem várha­tóak különösebb bejelentések, idehaza leginkább a gazdasági növekedésre, a szálláshelyek forgalmára és az inflációra vonatkozó adatok lehetnek a leginkább érdekesek. Amíg az Egyesült Államok piacán átlagos hét várható, addig az öreg kontinensen Németország és hazánk negyedéves GDP-adatait ismerhetjük meg.

A német gazdaság lassulást mutat, míg hazánkban úgy tűnik, kitart a bővülés lendülete. Szerdán januári inflációs adatok érkeznek az Egyesült Államokból. A fogyasztói árindex 1,9 százalék volt legutóbb, most 1,5 százalékos értéket vár a piac. A maginflációra vonatkoztatva 2,1 százalékos a várakozás – mondta lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője. Hozzátette, a kormányzati leállást három hétre felfüggesztették, ezért az elmaradt adatok is utólag jelennek meg a tengerentúlon.

Csütörtökön a decemberi kiskereskedelmi forgalom számai jelennek meg, hó/hó vonatkozásban 0,1 százalékos növekedésre számít a piac, míg az ipari termelés tekintetében ugyancsak 0,1 százalékos növekedést várnak a szakértők. Pénteken a Michigani Egyetem beszerzési menedzserindexének februári értékét közlik, 94 pont a várakozás az előző havi 91,2 után. Nyeste Orsolya megjegyezte, ez egy átlagos hétnek számít az Egyesült Államokban, az amerikai jegybank szerepét is betöltő Federal reserve szempontjából az inflációs adatok a leghangsúlyosabbak.

Európában csütörtökön jelenik meg Németország negyedik negyedéves GDP-értéke, ez 0,8 százalékos növekedést mutathat éves összevetésben. A gazdaság növekedése lassulhatott az ipari export, illetve a kedvezőtlen globális kilátások miatt. Idehaza kedden a fogyasztói árak januári adatát és a kereskedelmi szálláshelyek tavaly decemberi és egész éves forgalmi statisztikáit közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januárban 2,5-2,6 százalékos lehet az infláció az olajárak csökkenése miatt, a maginfláció pedig emelkedhet decemberhez képest – mondta Nyeste Orsolya.

A KSH szerint az év első 11 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 5,5 százalékkal több, összesen 11,7 millió vendéget és négyszázalékkal több, 29 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 2,5 százalékkal több (14,4 millió), a belföldi vendégek 5,5 százalékkal több (14,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Csütörtökön közli a KSH a tavalyi negyedik negyedéves bruttó hazai termékre vonatkozó első becslését. A GDP 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát tavaly a harmadik negyedévben, a negyedik negyedéves várakozás 4,4 százalék. Pénteken a mezőgazdasági termelői árak decemberi statisztikája jelenik meg, valamint este közli Magyarországra vonatkozó megállapításait a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő. Jelenleg BBB-, azaz a már befektetésre ajánlott kategóriában jegyzik hazánkat, a devizaadósságot illető pozitív kilátások hozhatnak idén felminősítést Nyeste Orsolya szerint, ám erre nem a mostani, sokkal inkább az augusztusi felülvizsgálatkor van kilátás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom