Gazdaság

Internetes vásárlásra idén karácsonykor harmincezer forint jut

A sláget termékek a könyvek, ruhák és szépségápolási cikkek lesznek

Idén karácsonykor a tavalyinál tíz százalékkal nagyobb költekezést prognosztizáltak a szakértők. A felmérések szerint az ajándékozók összesen 30 500 forintot költenek majd.

Az online kutatást az Árukereső.hu megbízásából a GKI Digital készítette októberben. A felmérés szerint a magyar internetezők idén átlagosan öt embernek terveznek ajándékot vásárolni, a többség a szűk család részére.

Tavalyhoz képest idén 12 százalékkal több ajándék kerülhet a webáruházakból a karácsonyfa alá.
A legközelebbi családtagok ajándékaira szánt átlagos összeg meghaladhatja az egyenként 6 ezer forintot. A legkevesebbet a munkatársakra szánják az internetezők, itt az ajándék átlagos értéke 2500 forint körül alakul.

A kutatás szerint a teljes internetező lakosság körében idén is a klasszikusnak számító ruházati cikkek, könyvek, szépségápolási termékek, kozmetikumok, valamint a játékok jelentik az elsődleges ajándékötletet.

Az ajándékozási tervek szignifikánsan csökkennek a családi kötelékek lazulásával, alig minden ötödik internetező tervezi meglepni távolabbi rokonait. A közelebbi barátoknak csak minden nyolcadik, míg egyéb ismerősöknek, munkatársaknak minden tizedik internetező tervez ajándékot vásárolni.

A karácsonyi ajándékok beszerzése előtt, az online vásárlók tudatosan válogatnak a webáruházak ajánlatai között. A legfontosabb szempont továbbra is az ár, de egyretöbbet nyom a latban a kiszemelt webáruház megbízhatósága, a szállítási- és átvételi módok közti választás lehetősége, az ár-összehasonlító oldalak találatai, a választék nagysága, illetve a termékekről közzétett vélemények.