Gazdaság

Ingatlanpiac: eredményes év

Régiónként eltérő mértékben emelkedtek az árak

A válságot követő időszak legeredményesebb ingatlanpiaci éve volt a 2015-ös a Duna House szerint. Az ingatlan.com adatai pedig azt mutatják, hogy az elmúlt évben nem volt olyan hónap, amikor a statisztika nem lakáspiaci áremelkedést mutatott.

Az elmúlt szűk évtized egyik legeredményesebb ingatlanpiaci időszakaként említi a 2015-ös esztendőt a Duna House (DH) ingatlanfranchise hálózat. A cég becslése szerint tavaly 135 000 ingatlan cserélt gazdát, ami húsz százalékkal haladta meg a 2014-es forgalmat. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint 2015-ben az utolsó negyedévben 32 434 ingatlan-adás-vétel született, ami egy százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. Élénk forgalom zajlott minden negyedévben. Tavaly a legtöbb, 12 355 adásvétel júliusban volt, de márciusban, áprilisban, júniusban is tizenkétezernél több lakás cserélt gazdát. A legkevesebb ügyletet, 9040-et január hozta a múlt évben, de 2014-ben hét hónap is szerényebb forgalmat mutatott. Az év utolsó hónapjában országosan 10 039 ingatlan-adásvétel bonyolódott le, ami az egy évvel korábbinál 1,8 százalékkal több.

Az ingatlan.com adatai arra utalnak, hogy 2015-ben lényegében nem volt olyan hónap, amikor nem látott napvilágot a lakáspiaci áremelkedésről szóló statisztika. Az élénkülés ráadásul az ingatlanhirdetési piacot is felpörgette. Az árak eltérően alakultak, hónapról hónapra különböző mértékű volt a drágulás a különböző városokban és budapesti kerületekben is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom