Gazdaság

Infláció fölötti hozamot adnak a pénztárak

Meghaladta tavaly a nyugdíjpénztárak hozama az inflációt – tájékoztatott a jegybank. A pénztárak 15 éves átlagos nettó hozamrátái többnyire két–négy százalékkal múlták felül a pénzromlást.

Az inflációt meghaladó hozamot értek el tavaly a nyugdíjpénztárak – közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden. A jegybank szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak a záró vagyonnal súlyozottan átlagosan 6,59 százalék éves nettó hozamrátát értek el a pénztártagok egyéni számláin. A bruttó hozamhoz képest a befektetésekkel kapcsolatos költségek levonása után számított éves nettó hozamráták tehát a pénztárak esetében a portfóliók többségénél jelentősen meghaladták az 1,80 százalékos decemberi éves inflációt – áll a közleményben.

A tájékoztatás kiemeli: a zárt, munkahelyi alapon szerveződő önkéntes pénztáraknál tavaly a legjobb hozam nettó 13,69 százalékos volt. A nyílt pénztárak közül pedig az egyik piaci szereplő a növekedési jellegűekhez képest kockázatosabb portfóliója révén érte el az első helyet nettó 11,94 százalékos teljesítményével. Az alacsonyabb kockázatú portfóliók elsősorban a korábban bekerülő magasabb hozamot kínáló állampapír-állomány miatt teljesítettek jól. A magasabb kockázatú portfóliók kedvező éves teljesítménye a befektetési eszközök közötti nagyobb részvényhányadból adódik, míg a közepes kockázatú portfóliók esetében mindkét hatás érvényesült. A pénztárak 15 éves átlagos nettó hozamrátái többnyire két–négy százalékkal múlták felül az inflációt.