Gazdaság

Indul a kis- és középvállalkozások piaca

Pesti Börze

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a harmadik vagy a negyedik negyedévben elindul a kis- és középvállalkozások (kkv-k) piaca – közölte Végh Richárd, a tőzsde elnök-vezérigazgatója a Lesz-e újabb aranykor a magyar tőzsdén? című konferencián.

BÉT 20170608
Idén növekedett a forgalom a tavalyihoz képest (Fotó: Hegedüs Róbert)

 Kiemelte: a BÉT ösztönzi az új vállalkozások megjelenését, és arra is törekszik, hogy a börzén jelenlévő társaságok is aktívabban használják a tőzsde lehetőségeit. Végh Richárd a távirati iroda tudósítása szerint rámutatott: tavaly és az idén is jelentősen nőtt a részvényforgalom a tőzsdén, a tavalyi 9,19 milliárd forint után az idén már jóval tízmilliárd forint fölé emelkedett az átlagos napi forgalom. Kiemelte: a BÉT fejlesztési terveinél figyelembe kellett venni, hogy a vállalkozások számára a tőzsdére lépés nemcsak a finanszírozásban segíthet, de komoly előnyt jelenthet a cégek brandjének kialakításában, a márkaépítésben. A kkv-k piacra lépéséről elmondta: beindítottak egy mentoringprogramot, amely abban segít, hogy a cégvezetők termékként tekintsenek a vállalatukra, olyan egységre, amelyet el kell adni a tőzsdén, és ehhez igazítsák a vállalatirányítást vagy a vállalati stratégiát. Emlékeztetett: a tőzsdére lépést megelőző felkészülést 2020-ig egymilliárd forinttól támogatják, ebből a pénzből akár a képzéseket is lehet segíteni, de azoknak a cégeknek, amelyek részvénykibocsátással történő tőzsdei bevezetésen (angol rövidítéssel IPO-n) gondolkodnak, akár a tanácsadói díjak ötven százalékát is állhatják. Rámutatott: idén ősszel a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap is várhatóan elkezdi a tevékenységét, amely egy kormánydöntés alapján húszmilliárd forint állami forrással indul.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom