Gazdaság

Idén jöhet a bérfordulat

Magyarországon az európai átlagot meghaladó reálbér-növekedés várható idén

Magyarországon  az európai átlagnál nagyobb, kétszázalékot is meghaladó reálbér-növekedés várható idén a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése szerint, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

A kutatás szerint átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható Magyarországon 2015-ben, ami a rendkívül alacsony, 0,3 százalékosnak  ígérkező infláció mellett 2,3 százalékos reálbér növekedét jelent, ami még ennél is magasabb lehet, ha tartósan alacsonyan maradó üzemanyagárak miatt a megélhetési költségek tovább csökkennek. 

A magyarországihoz hasonló mértékben, 2,5 százalékkal Görögországban és Olaszországban növekednek a reálbérek idén, míg Lengyelországban 2,7 százalékos emelkedés várható. Három százalék és afeletti mértékben Litvániában, Romániában és Bulgáriában növekednek a reálbérek a Hay Group előrejelzése szerint. Európában összességében a bérek átlagosan 3,1 százalékkal fognak nőni, ami az 1,5 százalékos infláció mellett 1,6 százalékos reálbér emelkedést hoz majd - írja a tanácsadó cég.  A legnagyobb, 9 százalékos béremelésnek Európában a törökök örülhetnek majd, ezt viszont szinte teljes egészében elviszi a 8,9 százalékosra várt infláció.