Gazdaság

Hungarikum lehet a Hévízi-tó és a Vizsolyi Biblia

A várományosok listáján szerepel a szerencsi csokoládé is

Tovább bővülhet a hungarikumok köre. Nem csak a szerencsi csokoládé és a székely kürtőskalács kerülhet fel a listára, hanem Neumann János számítástechnikai hagyatéka, a Vizsolyi Biblia, a Hévízi-tó és a halászlékészítés is.

Tegnap nyílt meg az első Hungarikum Hétvége a budai Várban, amely a magyar nemzeti értékekről, a kultúráról és a gasztronómiáról szól. A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei és a körük tovább bővülhet - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fesztivál megnyitóján. Bejelentette, hogy a várományosok között van a szerencsi csokoládé, Neumann János számítástechnikai hagyatéka, a Vizsolyi Biblia - amely az első teljes, magyar nyelvű biblia -, a  Hévízi-tó és az ottani hagyományos kúra, valamint a halászlékészítés és a székely kürtőskalács.

Mentsük meg és emeljük méltó rangjukra ezeket az értékeket, és népszerűsítsük azokat, ahogy a Hungarikum Bizottság teszi azt idehaza és külföldön, például a Sziget Fesztiválon, a bálványosi nyári egyetemen és egy sereg további belföldi és külföldi kiállításon és vásáron - jelentette ki a szaktárca vezetője. Hangsúlyozta, hogy már 346 településen és az összes megyében alakult értéktár bizottság.
A fesztiválon külön standon mutatkozik be a jelenleg 41 hungarikum javarésze, a csabai és a gyulai kolbász, a tokaji aszú, a pálinka, a szikvíz, a kalocsai fűszerpaprika, a Pick és a Herz téliszalámi, a magyar akácméz és a hízott libából előállított termékek, valamint a gasztronómiai vívmányok mellett olyan értékek, mint a mohácsi busójárás vagy a solymászat. Külön standja van a Kürt Zrt.-nek, amelynek adatmentő technológiája idén január óta szintén hungarikum.

A Magyar Ízek Alapítvány, a fesztivál társszervezője elvégeztetett egy országos felmérést, amelyből kiderült: a megkérdezettek csaknem hetven százaléka legfeljebb három hungarikumot tudott fölsorolni a jelenlegi 41-ből, míg minden tizedik válaszadó tudott legalább tíz hungarikumot megnevezni. Érdekesség, hogy a tíz vagy annál több hungarikumot megnevezni tudók között kétszer annyi a férfi, mint a nő. Az életkori eloszlásban nagy a törés: a 18 év alattiak fele három hungarikumot sem tudott megnevezni, tizennyolc év fölött nagyjából hetven százalék mondott legfeljebb három dolgot.

Hungarikumnak számít az a kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom