Gazdaság

Hornung Ágnes: Bíztatóak a magyar gazdasági kilátások

Várhatóan két százalék felett bővül a GDP

Biztatónak nevezte a magyar gazdaság kilátásait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára, aki kiemelte, hogy idén az uniós források mérsékelt felhasználása ellenére is várhatóan 2 százalék felett bővül a GDP.

 Hornung Ágnes egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön kifejtette, a növekedés alapját a következő években is a fogyasztás, a piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság adja. Az ipar fellendülését meghozza a gépjárműgyártóknál a modellváltások után ismét elérhető teljes kapacitáskihasználás, az építőiparban pedig a lakáspiaci intézkedések miatt várható pozitív változás - tette hozzá.
Kifejtette azt is, hogy az EU-források felfutásával megkezdődnek a gazdaságfejlesztési beruházások, ez pedig erősíti majd a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetét is.

Mindezek hatására az NGM decemberben közzétett előrejelzése szerint jövőre 4,1 százalékos, 2018-ban pedig 4,3 százalékos gazdasági növekedés várható.     

Hornung Ágnes szerint az idei év tapasztalatai rámutattak arra is, hogy a következő években a növekedés egyik legnagyobb korlátja a szakképzett munkaerő hiánya lehet, ezért arra kell törekedni, hogy Magyarországon megfelelően képzett szakemberek, magas termelékenységi szintet elérő munkahelyeken, megfelelő fizetésért dolgozzanak. Ennek érdekében jött létre novemberben a hat évre szóló bérmegállapodás, amelynek eredményeként,  európai színvonalú bérezés alakulhat ki Magyarországon, és jelentősen növekedhet a versenyképesség - mondta.     

Az államtitkár szintén a jövő év feladatai közé sorolta a lakosság pénzügyi tudatosságának növelését célzó koncepció kidolgozását, a gazdaság további fehéredését pedig a kormány a pénzmosás elleni törvény megújításával segítené, amelyet a tervek szerint 2017 tavaszán nyújt be az Országgyűlésnek. A hatályban lévő törvény felülvizsgálata az Európai Unió elvárásai miatt is esedékes, a tervek szerint az új törvény illeszkedik majd a nemzetközi trendekbe, a pénzmosással szembeni szabályokat szigorítja - jegyezte meg.

Hornung Ágnes beszédében egyúttal részletezte a magyar gazdaság idei sikereit, ezek közé sorolta például, hogy 2016-ban mindhárom hitelminősítő felminősítette, befektetési kategóriába sorolta az országot.     

Kifejtette: a GDP-arányos államadósság tovább csökkent, 2016 év végére várhatóan 74 százalékra mérséklődik az egy évvel korábbi 74,7 százalékról, eleget téve a belső szabályoknak, az alaptörvényben meghatározott kritériumoknak és az unió elvárásainak. Folytatódott az államadósság szerkezetének javulása, mind a devizaarány, mind a külföldiek kezében lévő államadósság aránya jelentősen csökkent. Egyúttal erősödött a hazai befektetők szerepe, az önfinanszírozási program hatásaként a bankok részesedése az állampapír piacon 29 százalékra emelkedett, a lakosság kezében tartott állampapírok aránya pedig szeptemberre 20 százalék körülire nőtt.   

A kormány 105 milliárd forinttal megemelte a gazdaságfejlesztési pályázatok jövő évi keretéA kormány 105 milliárd forinttal megemelte  a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves keretösszegét, ezzel a 2017-ben megjelenő, gazdaságösztönző pályázati keret több mint 2430 milliárd forintra emelkedett - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium  európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Az Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) módosításával a keretösszeg több mint 100 milliárd forintos megemelésével 17 új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött a kormány, így a jelenlegi fejlesztési ciklusban a GINOP keretében összesen 114 pályázati felhívás jelenik meg 2430 milliárd forint értékbe - ismertette az államtitkár. A módosítások a beruházások és fejlesztések megvalósulását szolgálják, de a foglalkoztatás további javításához is  hozzájárulnak - tette hozzá.
A kormány számára kiemelten fontos a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása. Így 3 új felhívás is megjelenik, amelyek közül az egyik a vállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseit fogja támogatni, míg a másik logisztikai szolgáltatások igénybevételét.. Elérhető lesz még az "Ipari inkubációs szolgáltató központok létrehozása az Irinyi Terv újraiparosítási céljainak megvalósításához kapcsolódóan" című felhívás is.

A foglalkoztatás további javítására az új ÉFK alapján több mint 60 milliárd forint többletforrás jut jövőre és 10 új felhívás jelenik meg a GINOP keretében. A pályázatok között van ami az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásokat támogatja, képzéssel és mentorálással ösztönzi az álláskeresők, illetve a fiatalok vállalkozóvá válását. Szerepel közöttük jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása, munkavállalók mentális egészségének fejlesztése, leépítések megelőzése és kezelése, társadalmi célú vállalkozások ösztönzése, illetve munkaerő-piaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek támogatása is.

Egy új turisztikai pályázati felhívás is megjelenik, amely a turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztését fogja segíteni közel 21 milliárd forinttal.
Infokommunikációs területen is megjelenik egy új felhívás, amely az "Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos/helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával" címet viseli.
Pénzügyi eszközök területén is van változás, az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása érdekében elérhető lesz kombinált hitel, csakúgy mint a társadalmi célú vállalkozások ösztönzésére, összesen 13 milliárd forint értékben - ismertette az államtitkár.