Gazdaság

Hornung Ágnes: Át kell alakítani a bérezési rendszert

Az intézkedésekkel az ország fenntartható versenyképességét célozza meg a tárca

Az uniós versenyképességi problémák és a növekedés egyik legnagyobb gátját jelentő szakképzett munkaerő hiánya miatt a bérezési rendszer teljes átalakítására van szükség, aminek kidolgozása már folyamatban van - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

szociális
A szociális ellátás területén dolgozók átlagkeresete Magyarországon (2010-2015) - MTI Grafikon

Kitért arra is, hogy a nemzetgazdasági miniszter pénteken egyeztetést kezdett a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel, a szakszervezetekkel a megfelelő bérezési rendszer kialakítása érdekében. A járulékcsökkentések mértékéről a folyamatban lévő egyeztetés miatt még nincs információ, több szempontot kell figyelembe venni - jelezte. 

Hornung Ágnes kiemelte: az intézkedésekkel az ország fenntartható versenyképességét célozza meg a tárca.
Elmondta, hogy Magyarország adórendszere jelenleg is versenyképes, ezért korábban is számos beruházás érkezett az országba. A társasági adó csökkentésével nemcsak a beruházók fejlesztése térül meg, hanem más, például exporttevékenységet is Magyarországra hozhatnak. A minisztériumban a társasági adó csökkentését is vizsgálják, a végső döntést a kormány hozza meg.