Gazdaság

Homályos görög reformtermek

Brüsszelben várják az athéni kormány részletes javaslatait

Görögország európai partnerei még mindig arra várnak, hogy az athéni kormány bemutasson egy átfogó reformcsomagot – nyilatkozta Martin Jaeger, a német pénzügyminisztérium szóvivője. A hétvégi egyeztetések nem vezettek eredménye, Athén hitelezői hiányolják a struktrúrális reformokat. Görögországnak tíz nap múlva lejár egy korábbi IMF hitel 450 millió eurós törlesztése.

A német szóvivő szerint meg kell várniuk, amíg a görögök olyan reformtervekkel állnak elő, amelyek alkalmasak a megvitatásra a hitelezőkkel és később az Eurócsoporttal. Hozzátette, hogy Görögország csak az után kaphat további pénzügyi segítséget, miután a görög parlament további reformintézkedéseket hagyott jóvá.

A görög kormány pénteken küldte el a nemzetközi hitelezőknek a reformjavaslatait részletesen kifejtő listát. Értesülések szerint az előterjesztésben nem szerepelnek olyan intézkedések, amelyek tovább mélyíthetik a recessziót, például a bérek, a nyugdíjak csökkentése vagy a munkaerőpiac erős deregulációja. Tartalmaz viszont olyan lépéseket, amelyektől az Alekszisz Ciprasz vezette kormány a befektetői légkör javulását, az adóbevételek növekedését és az igazságügyi reform előmozdítását reméli. Athén azzal számolt, hogy egyes intézkedések révén 3 milliárd euróval növelheti idén a költségvetési bevételeket.

A januárban hivatalba lépett görög kormánynak azt kell bizonyítania hitelezőinek, hogy elkötelezett a strukturális reformok mellett, és a tervezett intézkedései nem siklatják ki az idei költségvetést.

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom