Gazdaság

Hazánk bekerült a legnagyobb gyógyszerexportálók közé

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter szerint az ágazat jövőjét jól mutatja, hogy több mint 2500 hallgató tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben ilyen szakon

Új üzemet adott át a Teva gyógyszergyár Debrecenben. Az új egységben Magyarországon kifejleszett, gombás fertőzések kezelésére szolgáló hatóanyag gyártása kezdődik.

Teva gyógyszergyár 20181115
Mile Attila, a Teva magyarországi igazgatója, Kósa Lajos volt polgármester, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, Luca Astarita, a Teva alelnöke és Papp László jelenlegi debreceni polgármester (Fotó: MTI - Balázs Attila)

Tavaly Magyarország a 19. helyen felkerült a 20 legnagyobb gyógyszeripari exportőrország listájára, amiben a Tevának jelentős szerepe van. Tavaly a Magyarországon készült gyógyszerek 84 százalékát külföldön értékesítették. A gyógyszeripari szektor aránya dinamikusan bővül: tavaly 17 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, és elérte a 32 ezret – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Debrecenben a Teva gyógyszergyár ötmilliárd forintos beruházással elkészült új üzemének átadó ünnepségén.

Szijjártó Péter szerint az ágazat sikere az egyik záloga a magyar gazdaság kutatás-fejlesztés irányú átalakulásának. Utóbbiban a gyógyszeripar úgy is fontos szerepet játszik, hogy az ágazatban költik a vállalatok bevételarányosan a legtöbbet innovációra – tavaly 880 milliárd forint volt a magyar gyógyszeripar termelési értéke.

Közép-európai összevetésben a magyar gyógyszeripar a legversenyképesebb – mondta a külgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a feldolgozóiparban elköltött kutatás-fejlesztési források egyharmadát a gyógyszeriparban költötték el tavaly.

Szijjártó Péter szerint az, hogy több mint 2500 hallgató tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben gyógyszerészeti szakon, jól mutatja: az ágazat jövőjét. A politikus örömtelinek nevezte, hogy az ötmilliárdos debreceni beruházással a világ első számú generikus gyógyszereket gyártó vállalkozása megduplázza hatóanyag-gyártási kapacitását, és „jelentősen megerősíti Magyarország pozícióját a gyógyszergyártás világtérképén”. Mile Attila, a Teva magyarországi hatóanyaggyártásért felelős igazgatója közölte: az új, 1500 négyzetméteres üzemben azt a gombás fertőzések kezelésére szolgáló hatóanyagot készítik, amelynek a gyártási technológiáját helyben fejlesztették ki.


Kiemelkedő teljesítmény az autóiparban is

A tavalyi nyolcezermilliárd forintos rekordösszeget jelentősen meghaladva a tízezermilliárd forintot is elérheti a magyarországi autóipar éves termelési értéke – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap az Automotive Logistics Közép és Kelet Európa 2018 Fórumon. A miniszter szerint az ágazat termelési rekordját az eddig érkezett beruházások mellett az újabb autóipari befektetők érdeklődése valószínűsíti. A magyar gazdaság számára kulcsfontosságú kivitelben és a növekedés fenntartásában továbbra is fontos szerepet játszanak a belföldön működő autógyárak és autóipari beszállítók – tette hozzá a tárcavezető. (AMB)