Gazdaság

Hatszáz magyar cég Németországban

A kinn munkát vállalók harmada az építőiparban dolgozott

Tavaly 600 magyar cég keretében 14 ezer fő dolgozott Németországban, ezek egyharmada végzett építőipari munkát - közölte saját adataira hivatkozva az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.

Az építőipari vállalkozások többnyire hiányszakmákban foglalkoztatnak (tartós kiküldetés keretében) szakmunkásokat. Zömében német építőipari cégek alvállalkozóiként dolgoznak. Jellemző a magyar mikro-, kis- és közepes méretű építési vállalkozások német piaci jelenléte.     
A Németországban teljesített vállalkozási szerződések értéke tavaly - az ÉVOSZ adatai alapján - 110 milliárd forint volt. Tavaly - a korábbi évek gyakorlatával ellentétesen - a német hatóságok nem gördítettek akadályokat a magyar vállalkozások elé. A kedvező németországi foglalkoztatási rátának köszönhetően, a szakszervezetek sem kifogásolták a magyar munkavállalók alkalmazását.
A januártól bevezetett németországi kötelező minimál órabér - amely 2016. decemberig 8,50 euró - a magyar vállalkozások versenyképességét nem befolyásolja. A magyar építőipari cégek jelentős része az ágazati kollektív szerződésben meghatározott kötelező minimál órabérnél magasabb, 14 eurós órabért fizet.