Gazdaság

Hatékonyak a görög pénzügyi reformok

Jól halad Görögország a szükséges pénzügyi reformokkal, de a mentőcsomagról és azon belül a valutaalap lehetséges szerepéről szóló tárgyalások csak félúton járnak – szögezte le tegnap Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője.

Hangsúlyozta: a valutaalap dolgozik a hitelnyújtáshoz szükséges feltételek kidolgozásán, de még nem értek a végére. Kiemelte, hogy Görögországnak szigorú feltételeknek kell majd megfelelnie. Jelezte: az eddigi adósságok törlesztését is át kell ütemezni az ország pénzügyeinek fenntarthatóságát biztosítandó. Az átütemezés mértékéről a mentőprogram végén lesz döntés.

Németország, a legnagyobb euró-övezeti gazdaság viszont a távirati iroda szerint ellenzi a görög adósságszolgálat enyhítését, mondván, hogy az egyeztetett reformok elégségesek a pénzügyi stabilitás fenntartásához. Berlin továbbra is azt szeretné, hogy a valutaalap hitelezőként is csatlakozzon a mentőcsomaghoz, hogy ezáltal egyrészt hatékonyabb legyen a program, másrészt a csomag kevésbé terhelje meg az euróövezeti országok kasszáját.