Gazdaság

Hatalmas turizmusfejlesztés

A szálláshelyeket még lakályosabbá alakítják

Jövőre minden eddiginél többet, 21 milliárd forintot fordít a kormány a turisztikai célelőirányzaton és az újonnan létrehozott turizmusfejlesztési célelőirányzaton keresztül az ágazat fejlesztésére – közölte tegnap Lentiben Kövér László, a Thermal Hotel Balance és a gyógyfürdő avatásán.

Gógyfürdőt és szállodát avattak szombaton Lentiben. A 3,1 milliárd forintból épült négycsillagos, 94 szobás hotel és a gyógyfürdőfejlesztés átadása alkalmából az Országgyűlés elnöke, Kövér László elmondta: fejlődik idegenforgalmunk. Az idén a turisztikai célelőirányzat hatmilliárd forint volt, amelynek jövőre 11 milliárd forint lesz a kerete. Ez kiegészül az újonnan létrehozott tízmilliárd forintos turizmusfejlesztési kerettel, ami az uniós pályázati támogatást kiegészítő nemzeti forrás. A fejlesztésre fordítható forrásokat hosszabb távon a 2018-tól bevezetendő négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás is növelni fogja – sorolta Kövér a távirati iroda tudósításában.

Az Országgyűlés elnöke kifejtette: a forrásokból a szálláshelyek minőségének javítására, a belföldi és nemzetközi marketingre, rendezvények támogatására egyaránt jut majd, így az egész szakma egyet léphet előre. „A kormány célja, hogy gazdasági növekedésben, munkahelyteremtésben a turizmus minden eddiginél jobban teljesítsen, Magyarország és Budapest legyen Közép-Európa turisztikai központja” – fűzte hozzá.

A házelnök jelezte, hogy a 2014–2020-as uniós finanszírozási időszakban négyszázmilliárd forint fordítható a határ menti települések fejlesztésére, az infrastruktúra, a környezetvédelem, az egészségügy, az oktatás, a turisztika és a kutatás területén. Az anyagi források gazdaságfejlesztési célokra is fordíthatók, és vállalkozások is pályázati lehetőséghez jutnak.