Gazdaság

Hatalmas mennyiségű élelmiszer kerül a szemétbe hazánkban

Csaknem kétmillió tonna ételt pazarlunk el évente

Mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel az nemcsak az elkészült élelmiszerek felhasználását csökkenti, hanem a rájuk fordított pénz is kárba vész – mutatott rá tegnap egy szakmai konferencián Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amelynek csak kis százaléka, kétezer tonna kerül ismét élelmiszerként a rászorulókhoz. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke az eseményen kiemelte: az Esélyt az ételnek napon ötezer adag ételt osztottak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén. Az egyesület évente háromszázezer rászorulónak biztosít különböző élelmiszeradományokat, amelynek az elosztásában mintegy 220 civilszervezet is közreműködik. Cseh Balázs a távirati irodának elmondta, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint Magyarországon arra a kérdésre, hogy tud-e kétnaponta húst vagy a húsnak megfelelő fehérjét tartalmazó vegetáriánus élelmiszert vásárolni, a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt nemmel.

Ide tartozik, hogy 2009 szeptembere óta először kerültek rekordalacsony szintre a globális élelmiszerárak idén májusban. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezetének jelentéséből kiderül: tavaly a legnagyobb mértékben, 12,5 százalékkal a szemes termékek ára csökkent. A tejtermékek ára 7,7 százalékkal, az olajos magvaké 6,2 százalékkal, a cukoré 3,8 százalékkal mérséklődött. Tavaly csak a húsfélék ára emelkedett, 8,1 százalékkal.


Pályázatot hirdet az agrártárca

A Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj elnyerésére hirdetett pályázatot a Földművelésügyi Minisztérium, a határidő október 15. A kiírás igazodik az európai és magyar minőség díjak gyakorlatához. A vállalkozásnak rendelkeznie kell sikeres termékekkel vagy szolgáltatásokkal, elkötelezettnek kell lennie a minőségügy iránt. Fontos, hogy a vevők és az üzleti partnerek, dolgozók elégedettsége mérhető legyen, valamint belső erőforrásaira alapuljon a folyamatos fejlesztés. A pályázónak kilenc értékelési területen kell bemutatnia a működését.