Gazdaság

Hamarosan döntenek az áfáról

Mérlegel a minisztérium, drága az adócsökkentés

Több mint 54 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek a tejtermékek általános forgalmi adókulcsának öt százalékra csökkentése a sajtok nélkül – közölte kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezért a kormány mérlegeli a folyadéktej adókulcsának jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökkentését, mivel a döntés jelentős hatással van a költségvetés bevételeire, emellett több tejtermék már most is a kedvező áfakategóriába tartozik. A minisztérium válaszában emlékeztetett: a kormány adópolitikájának fókuszában mindenekelőtt a munka és a családok adóterheinek csökkentése áll, ugyanis ezek hatása közvetlenül megjelenik a családoknál, ellentétben a közvetett adók csökkentésének hatásaival.

Korábban írtuk: a kormány hamarosan dönthet a tejtermelőket segítő csomagról, azonban az áfacsökkentés még kérdéses. A termelők várhatóan literenként tízforintos kiegészítő támogatást kapnak a nyerstej után, emellett a nagy feldolgozóknak regisztrálniuk kell a telephelyüket. A harmadik pont, hogy a közétkeztetésben ne engedélyezzék a külföldi tejtermékek, valamint az UHT tejek fogyasztását.

A termelők azonban a leghatékonyabb megoldást az áfacsökkentésben látják, mivel az amúgy is válságos európai piaci viszonyok mellett hazánkban az áfacsalás is rontja a magyar gazdálkodók pozícióját. A termelők az unió gyors segítségében sem bízhatnak, mivel a bizottság még az egyeztetések kezdeti szakaszában jár, a kilátásba helyezett intézkedések pedig nem elég hatékonyak a válság kezelésére.