Gazdaság

Hadat üzent a kormány a hatósági bürokráciának

Bartal Tamás: A Könnyű Közmű Program egyszerűbb ügyintézést és megtakarítást hoz a családoknak és a vállalkozásoknak, ami gazdaságpolitikai célt is szolgál

A múlt év végére elérhette a százezret a Könnyű Közmű Program életbe lépése óta beadott közműcsatlakozási igények száma, ezzel összesen négyszázezer ember ér el jelentős megtakarítást – mondta lapunknak Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, a Könnyű Közmű Program megalkotója. A könnyítések tovább folytatódnak, tavaly decembertől a számlázás vált fogyasztóbarátabbá, idén pedig újabb megtakarítások jöhetnek.

Bartal-Tamas
Bartal Tamás: Jelenleg nincs konfliktus, az érintett társaságok végrehajtják a program intézkedéseit, ami arra utal, hogy jelentősek a tartalékaik, így finanszírozni tudják a bevételkiesést (Fotó: Ficsor Márton)

– Miért hívta életre a kormány a Könnyű Közmű Prog­ramot?

– Tarthatatlan volt az az állapot, hogy egy villany- vagy földgázbekötés akár egy-másfél évig is elhúzódjon. A közműszolgáltatók hozzáállása és tempója komoly versenyhátrányt jelentett a hazai vállalkozásoknak és rengeteg bosszúságot azoknak, akik a saját házukat építették vagy újították fel. A kormány idén tavasszal hadat üzent a szolgáltatók eltúlzott, drága, bürokratikus rendszerének és az általuk képviselt hatósági szemléletnek. Régről hozott monopólium világa ez, ahol nincsen piaci verseny, ezért a szolgáltató gyakorlatilag azt tesz, amit akar. Ebbe beletartozott, hogy a szolgáltató minden egyes részfolyamatért olyan költséget számított fel, amilyet akart, a kivitelezési határidőket is a monopolhelyzetben lévők szabták meg, ráadásul ezeket a munkákat csak egy szűk, kiváltságos kör végezhette. A kormány olcsóbbá, gyorsabbá
akarta tenni a csatlakozási folyamatot és a hazai kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-k)
kívánta helyzetbe hozni, amikor szeptember elsejével megtörte a szolgáltatók monopóliu­mát, és a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek számára megnyitotta a piacot.

– Melyek a Könnyű Közmű Program legfontosabb állomásai, céljai?

– Az átfogó könnyítések legnépszerűbb része a díjmentesség. Az elektromos áram bekötése vagy a meglévő hálózat bővítése 32 Amperig, az ivóvíz 32 milliméter vezetékátmérőig, a földgázszolgáltatáshoz való csatlakozás pedig négy köbméteres óránkénti fogyasztást meg nem haladó mértékig lett díjmentes. Fontos, hogy a Könnyű Közmű Program egy átgondolt, rendszerszerű program, amely hármas célt szolgál. Egyfelől családpolitikai cél, hogy a családok otthonteremtését támogassuk. Ezek olyan közművek, amelyek alapvetőek minden háztartás számára. A családok mellett a költségmegtakarításból a kis- és középvállalkozások is profitálnak, ami gazdaságpolitikai célt szolgál. A megtakarítások révén munkahelyeket teremthetnek, gyorsabban jutnak új piachoz a cégek, a háztartások tartalékai pedig ugyancsak a gazdaságban jelentkeznek. Egy család akár kétmillió, egy kisebb cég pedig hárommillió forintot is megspórolhat. A harmadik ugyanilyen fontos cél a már előbb említett bürokráciacsökkentés. Rövidültek a határidők, ma egy csatlakozási szerződést nyolc napon belül vissza kell küldeni a fogyasztónak. Korábban sajnos sokszor volt példa arra is, hogy a szolgáltatók indokolatlanul visszadobálták a már elkészített közműcsatlakozási terveket, vagy ha el is fogadták azokat, az elkészülést követően indoklás nélkül utasították el az átvételt, vagyis a meózást. Aki viszont július elseje után ilyen eljárást tapasztal, ingyenes jogorvoslattal élhet a kormányhivatalokban, akár magánszemélyről, akár kkv-ről van szó.

– Szeptember elsejét említette, mint az egyik ilyen fontos dátumot.

– Történelmi jelentőségű lépés a külföldi tulajdonú szolgáltatók által monopolizált piac megnyitása a magyar vállalkozások és szakemberek előtt. Megtörtük azt a monopóliu­mot, hogy csak a szolgáltatók által kijelölt, regisztrált szűk kör dolgozhat a közműkivitelezésen. Megfelelő képzettség és gyakorlati idő birtokában a kormányablakokban jelentkezhetnek a víz- és a villanyszerelők a kivitelezési jogosultságért. A Könnyű Közmű Programot egyébként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közös országjáráson népszerűsítettük. Megdöbbentő volt azzal szembesülni, hogy az elosztók még mindig számos esetben utasítják el a díjmentesség időszakában beadott kérelmeket vagy megpróbálják lebeszélni erről a fogyasztókat. Még mindig megfigyelhető egyfajta félelem a szolgáltatóval szemben, holott mindenkinek megvannak a törvényes lehetőségei, és akár a Miniszterelnökséghez is fordulhatnak panaszukkal a fogyasztók. Minden bejelentést, panaszt megvizsgálunk. A vállalkozók szempontjából is hasznos volt az országjáró körút, kiderült, sokan itt is tartanak tőle, mit szól az elosztó, ugyanakkor az új névjegyzék számukra is megéri, hiszen új megbízásokat kaphatnak, ha pedig egy jó szakember beválik, legközelebb is őt kérik fel a munkára. A nyilvántartásba vételt bármelyik kormányablakban kérhetik, nem kell a lakóhely szerintit felkeresniük. A névjegyzék naponta frissül, egyre többen jelentkeznek. Ez jó a szakembereknek, hiszen ezekben a munkákban is részt vehetnek, de jó a fogyasztóknak is, hiszen nagyobb a választék, a verseny pedig az árakra kedvező hatást szokott gyakorolni.

– Hogyan sikerül maradéktalanul érvényt szerezniük a Könnyű Közmű Prog­­ramnak?

– Folyamatosan figyeljük a piacot és a lakossági bejelentéseket. Ott például, ahol a csatlakozási szerződést még hetek múltán sem küldte vissza a szolgáltató, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal bírságot szabott ki. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani, minden esetben határozottan lépünk fel, és érvényt szerzünk a Könnyű Közmű Program által biztosított lehetőségeknek. A második versenyképességi törvény hatálybalépése még könnyebbé teszi ezt. Volt olyan is, hogy a díjmentesség ellenére néhány szolgáltató óvadékot, letétet vagy más fizetési kötelezettséget szabott feltételként. Olyan esettel is találkoztunk, hogy egész egyszerűen átnevezték a díjat. Mostantól azonban nincsenek apróbetűs záradékok. Sőt július elsejéig visszamenőleg is érvényt szerezhet jogai­nak a fogyasztó. Ha például nem kapta meg időben a csatlakozási szerződést, kötbért követelhet a szolgáltatótól. Fontos viszont, hogy a Könnyű Közmű Program feltételei csak a júliusi érvénybelépés óta benyújtott igényeknél érvényesíthetők.

– Milyen a Könnyű Közmű Program fogadtatása az unión belül? Itt is tetten érhető a kettős mérce?

– A nyugati tagállamokban is látunk törekvéseket arra, hogy az országok a saját cégeiket védjék, itthon pedig az elosztói szektorban részt vevő cégek mögött óriási külföldi érdekeltségű vállalatok állnak, így valóban számolnunk kell az érdekellentét lehetőségével. A kormány azonban a magyar vállalkozások versenyképességének javításáért és a magyar lakossági fogyasztók érdekeiért mindig kiáll, és minden harcot vállal. Jelenleg nincs konfliktus, az érintett társaságok végrehajtják a Könnyű Közmű Program intézkedéseit, ami arra utal, hogy jelentősek a tartalékaik, amelyekből fedezni tudják a bevételkiesést.

– Nemrég azt mondta, október végén is a nyári szinten maradt a csatlakozási kérelmek száma.

– A Könnyű Közmű Program fontos szociálpolitikai intézkedés is. Mivel nemcsak új hálózat kiépítésére, hanem a már meglévő bővítésére ugyanúgy vonatkozik, lehetőség azoknak is, akik alacsonyabb színvonalon vagy eddig egyáltalán nem tudták maguknak biztosítani az őket megillető alapszolgáltatásokat, ezért is nőtt meg az igénylések száma. Gondoljunk csak arra például, hogy még mindig vannak olyan családi házak, ahol egy összesen 16 Amper terhelhetőségű hálózat biztosítja a teljes ház áramellátását. Az arányokat pedig jól mutatja, hogy a Könnyű Közmű Programban meghatározott energiamennyiség egy nagyobb lakás vagy egy átlagos méretű családi ház vagy egy üzlethelyiség szükségletét fedezi. Alap- és nem luxusigényeket szolgál. A Könnyű Közmű Program jelentős megtakarítást is hozott. Július és október között a gázbekötések esetében több milliárd forintot spóroltak meg az érintettek, ráadásul a villamos energia esetében is jelentős ez a szám, így a megtakarítások összértéke október végéig négy és fél milliárd forint. Azért a földgáz esetében a legjelentősebb ez a tétel, mert magát a vezetéket is díjmentesen hozza el a telekhatáron belülre a szolgáltató. Ha év végéig ilyen magas marad a jelentkezések száma, közel van egy újabb rekord. A kérelmek száma december végére jó eséllyel eléri a százezret, a Könnyű Közmű Program így óvatos becslés szerint négyszázezer embert érint közvetlenül vagy közvetve. Ha mindezt egybevetjük, látható, miért emelkedett egyes régiókban ötszörösére a közműbekötési kérelmek száma az elmúlt két év adatbázisához képest és miért övezi folyamatosan töretlen népszerűség a Könnyű Közmű Programot.

– Mi változott legutóbb? Idén is folytatódnak a könnyítések?

– Két újabb fontos változás lépett életbe tavaly decemberben. A hónap elejével tovább rövidült az engedélyezési idő, szűkültek a szakhatóságok ügyintézési határidői, ezen kívül egyes esetekben nem kell külön engedélyt kérni, vagy elegendő a munkák utólagos bejelentése. Ami szembetűnőbb viszont, hogy az ország egyes pontjain a szolgáltatók megváltoztatták a számlázási rendet, egyszerre küldtek ki többhavi fogyasztási számlát. Decembertől ezt is megváltoztattuk, egyszerre legfeljebb háromhavi számlát lehet kiküldeni, és három különböző esedékességi időt kell rajtuk feltüntetni. Nem lehet többhavi tétel kifizetésére egyszerre kötelezni a fogyasztót, a fizetési határidők között legalább harminc napnak kell eltelnie. Idén további intézkedések várhatók, ezekről egyelőre annyit szeretnék csupán mondani, hogy a családok, valamint a kis- és középvállalkozások megtakarításaikhoz bizonyosan hozzá tudnak tenni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom