Gazdaság

Gyorsult a keresetek emelkedése

Cseresnyés Péter: Folyamatosan emelkednek a reálbérek+VIDEÓ

Augusztusban 6,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, a nettó - a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt - 8,5 százalékkal volt magasabb az előző év azonos hónapjához képest. Augusztusban tehát gyorsult a keresetek emelkedése, mert az előző hónapban 5,1, illetve 6,7 százalékos volt az éves növekedés üteme - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete 6,8, a nettó 8,4 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. Az augusztusban még 0,1 százalékos negatív inflációval számolva a reálkeresetek a nettó bérekkel legalább azonos mértékben emelkedtek. A közfoglalkoztatottakat nem számítva, a bruttó és a nettó keresetek a vállalkozásoknál 6,1, illetve 7,8, a költségvetési szerveknél 8,5, és 10,2 százalékkal nőttek. Augusztusban a bruttó keresetek nemzetgazdasági átlaga 258 ezer 260 forint volt, a nettó 171 ezer 744, a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó 273 ezer 155, a nettó átlagkereset 181 ezer 649 forintot tett ki.

Az iparban 6,7 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek, ezen belül a feldolgozóiparban 7,3 százalékkal, átlagosan 270 ezer forintra. A kőolaj finomításban 566 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, 6,4 százalékkal több a tavaly augusztusinál, a gyógyszeriparban 6,8 százalékos növekedéssel 413 ezer, a járműgyártásban 6,9 százalékkal, 309 ezer forintra emelkedett az átlagbér. Az építőiparban csak 2,3 százalékos volt a béremelkedés és az augusztusi bruttó átlagkereset 197 ezer forintot sem ért el.

A mezőgazdaságban 11,0 százalékkal kerestek többet a tavaly augusztusinál, csaknem 202 ezer forint volt a bruttó átlaga. Az idegenforgalom szárnyalása dacára a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén alkalmazottak átlagkeresete mindössze 1,8 százalékkal nőtt és 165 ezer forinthoz közelített. A pénzügyi és biztosítási területen a 478 ezer forint volt a havi kereset az átlagosnál mérsékeltebb, 5,8 százalékos éves növekedéssel is.

A költségvetési szerveknél 221 ezer forint volt a bruttó átlagkereset augusztusban, ezen belül a közigazgatás és védelem területén 11,3 százalékkal több, 300 ezer forint felett volt a havi bruttó kereset. Az oktatásban 265 ezer volt az átlagbér, az egészségügyben 230 ezer forint, 6,4 százalékkal és 5,6 százalékkal több a tavaly augusztusinál.

A KSH adataiból kiderül az is, hogy a vállalkozásoknál alkalmazottak létszáma 66 ezerrel (3,4 százalékkal) nőtt egy év alatt augusztusig, a költségvetési szférában viszont 10 ezerrel (1,3 százalék) csökkent a létszám. A közfoglalkoztatottak létszáma is 2,0 százalékkal (4 ezer 300 emberrel) csökkent tavaly augusztushoz viszonyítva és az átlagos keresetük is 1,1 százalékkal, 870 forinttal alacsonyabb lett.

Az év első nyolc hónapjában a bruttó keresetek 6,0, a nettó 7,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,5, és 8,1 százalékos volt a növekedés. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt - állapította meg a KSH.

Cseresnyés Péter: Folyamatosan emelkednek a reálbérek

Hosszú idő óta folyamatosan emelkednek a reálbérek, dinamikájuk az elmúlt időszakban jelentősen növekedett - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a KSH adataira reagálva. Hozzátette: a reálbérek az elmúlt időszakban az előző évhez képest 7,5 százalékkal voltak magasabbak legutóbb, közfoglalkoztatottak nélkül az index 8 százalék. Az államtitkár hangsúlyozta: a 7,5 százalékos reálbéremelkedés azt jelenti, hogy a munkavállalók egy havi bérrel többet tudnak hazavinni, mint egy évvel ezelőtt.

Cseresnyés Péter kitért arra, hogy a vállalkozásoknál a reálbéremelkedés 6,8 százalék, a közszférában ennél lényegesen jelentősebb, 11,4 százalék volt. Felidézte, hogy a köz érdekében dolgozók több területen folyamatosan kaptak béremelést, például az egészségügyben, a szociális területen dolgozók, a pedagógusok, a rendvédelmi dolgozók, összességében az elmúlt időszakban a közszférában dolgozók bére 30 százalékkal emelkedett. Cseresnyés Péter szólt arról, hogy versenyhelyzet alakult ki a jól képzett szakemberekért, ez eredményezte a versenyszférában is folyamatosan béremelkedést. A versenyszféra béremelkedésére hatással van a minimálbér növekedése, a személyi jövedelemadó mértékének csökkentése, illetve a közszférában elindult bérnövekedés - fejtette ki az államtitkár.

Gyorsuló bérnövekedést várnak az elemzők

Gyorsulhat a bérnövekedés üteme a közszférában folyó bérrendezések, illetve a versenyszférában folyamatosan emelkedő munkaerő-kereslet miatt - kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta, a bérnövekedés üteme jelentősen gyorsult augusztusban az előző hónapokhoz képest, és a bérdinamika az év hátralevő részében tartósan magas maradhat. A szakértő szerint a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője jelezte, a bérek átlagos emelkedése továbbra is erőteljesebb a közszférában. A versenyszférában mért béremelkedésben valószínűleg már döntő szerepet játszik a munkaerőhiány. A szakértő úgy látja, lassulhat a foglalkoztatás növekedési üteme, miközben a bérek egyre nagyobb ütemben bővülhetnek.

Objektum doboz


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom