Gazdaság

Gyorsan bővül a német exportunk

Dirk Wölfer szerint egy elhúzódó válság egész európának kedvezőtlen lenne

A Németországba irányuló magyar kivitel már két és fél éve gyorsabban bővül, mint a teljes magyar export. Ennek legfőbb oka, hogy a magyar szállítások jelentős része szervesen bekapcsolódik a német nagyvállala-tok nemzetközi termelési láncolataiba – mondta el a lapunknak adott interjúban Dirk Wölfer, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara osztályvezetője. A szakember hangsúlyozta: „Örömmel látjuk, hogy a felsőoktatásban is hozzálátnak a duális jellegű képzés erősítéséhez.”

wolfer
Dirk Wölfer: A német kivitel lényegesen jobban bővül, mint a teljes export (Fotó: MH)

– Tényleg zsugorodásnak indult a német gazdaság, vagy „csak” egyszeri adatnak tekinthetjük az erről szóló legutóbbi számokat?
– Egyelőre csak egy negyedévre vonatkozó visszaesést láttunk, a német gazdaság 0,2 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az elsőhöz képest. Éves szinten azonban még mindig 1,3 százalékos növekedést mutatott az első negyedéves 2,2 százalék után. Biztató jel, hogy a korábbi éveknél erősebb szerepet játszik a lakossági fogyasztás, miközben a hagyományosan erős kivitel már kevésbé tud hozzájárulni a növekedéshez.

– Éves alapon mekkora növekedés várható Németországban, visszaveti-e a bővülési tervet az orosz–ukrán konfliktus?
– A középtávú növekedési kilátások összességében vegyesek. Több mutató, például a rendelésállomány alakulása, vagy néhány hangulati mutató a harmadik negyedévre is inkább gyenge teljesítményt valószínűsít – akár újabb kismértékű csökkenés sem kizárható –, éves szinten azonban elérhetőnek látszik az egy százalék fölötti növekedési ütem, amely némi gyorsulást jelent a tavalyi 0,2 százalék után. A tényleges eredményt két fontos bizonytalansági tényező határozza majd meg: az eurózónás gazdaságok alakulása, valamint az orosz–ukrán konfliktus gazdasági következményei. Az eurózónában jelenleg elsősorban a francia és az olasz gazdaság lassulása okozhat gondot, hiszen ez a két ország veszi fel a német kivitel csaknem tizenöt százalékát. Az orosz és az ukrán piacok ennél sokkal kevésbé fontosak Németország számára (együttesen sem érik el a német export négy százalékát), de egy elhúzódó válság természetesen kedvezőtlenül érintené az egész európai gazdaságot.

– Mit jelent véleménye szerint a magyar gazdaságnak a német, és mi vajon fontosak vagyunk-e az ottani gazdaságnak?
– A Németországba irányuló magyar kivitel már két és fél éve gyorsabban bővül, mint a teljes magyar export, az idén, az első fél évben német relációban csaknem tizennégy százalékkal nőtt a kivitelünk, az összes többiben pedig mindössze egy százalékkal. Ennek köszönhetően Németország ma már ismét több mint huszonnyolc százalékkal részesedik a magyar árukivitelből. Ennek legfőbb oka, hogy a magyar szállítások jelentős része szervesen bekapcsolódik a német nagyvállalatok nemzetközi termelési láncolataiba, ami stabilizálóan hat az itt gyártott termékek iránti keresletre.

– Készül a jövő évi költségvetés, mit várnak tőle a kamarai cégek?
– Alapvetően nem változtak a kamarai tagok elvárásai: akkor tudnak a legjobban fejlődni, újabb fejlesztéseket tervezni és megvalósítani, ha kiszámítható és megbízható a működési környezet, a jogi keretek, az adózás és a költségszerkezetek. A munkaerőpiacon pedig a mai termelési és szolgáltatási folyamatoknak megfelelő képzettséggel rendelkező dolgozókra van szükség, hiszen hosszú távon csak így biztosítható az a minőség és hatékonyság, amely előfeltétele a további fejlesztéseknek. A tagcégeknél jelenleg nagy erőfeszítéseket tesznek a duális szakképzési rendszer gyakorlatba való átültetésére, és örömmel látjuk, hogy a felsőoktatásban is erősítik a duális jellegű képzést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom