Gazdaság

Gazdasági tárca: a szervezet elemzése nem körültekintő

Több változtatást javasol az OECD új jelentése

A bürokrácia és az adminisztratív terhek csökkentését, szabályozási hatékonyság javítását, a versenyt korlátozó szabályozások leépítését és a „Nők40” nyugdíjszabály eltörlését javasolja hazánknak az OECD új jelentésében. Az NGM szerint értékelésekor a nemzetközi szervezet nem vett figyelembe minden fontos körülményt.

Összességében pozitívan látja a magyar gazdaságpolitikai lépéseket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) új kiadványában, de kritikai észrevételei során nem vette figyelembe valamennyi fontos körülményt – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca ismertette: az OECD évente megjelenő, Going for Growth kiadványában elismeri, hogy a kormány megvalósított több olyan strukturális reformot, amely összhangban áll a szervezet korábbi ajánlásaival. Ugyanakkor az OECD szerint csökkenteni kellene a bürokráciát és az adminisztratív terheket, javítani a szabályozási hatékonyságot, és le kellene építeni a versenyt korlátozó szabályozásokat. Úgy tűnik: „nincs oda” az OECD a duá­lis képzésért és a nők korai nyugdíjazási lehetőségéért (Nők40) sem, sőt utóbbit el is törölné.

„A tanulmányban az OECD csak az országok szerkezeti reformjait vizsgálja, ezért Magyarország teljesítményének vizsgálatakor az nem tesz említést a magyar gazdaságpolitika legnagyobb sikeréről, miszerint 2013 óta kiegyensúlyozott és fenntartható pálya mentén, dinamikusan növekszik a gazdaság. Mindemellett a külső és belső egyensúlyi mutatók továbbra is kedvezőek” - hívta fel a figyelmet az NGM.

Az OECD kiemeli, hogy hazánkban az átlagos adóék nemzetközi viszonylatban magasnak mondható, de elismeri, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó egyszázalékos csökkentése, a családi adókedvezmény kiterjesztése segített mérsékelni az adóéket. Javasolja az adóék további csökkentését az alacsony keresetűek esetében. A Nemzetgazdasági Minisztérium utóbbi kapcsán az írja: a kormány az ajánlásnál sokkal célzottabban, a munkahelyvédelmi akcióterv bevezetésével már megvalósította ezt. A program sikere egyértelmű a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásában, aminek köszönhetően az OECD-ben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2010 és 2015 között a balti országok után.

A nemzetgazdasági tárca kitért arra is: az OECD friss kiadványában nem vette figyelembe a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán megkötött, hat évre szóló bérmegállapodást. Holott az egyezség az idén és jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, valamint ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek jelentős csökkentését, a társasági adókulcs egyszámjegyűvé tételét teszi lehetővé. Ráadásul a 2018-at követő években – a reálbér növekedésétől függő – további munkáltatói adómérséklésre nyílik mód.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom