Gazdaság

Gazdagodik a pékáruk választéka

Egyértelműsíteni kell a különböző fajta lisztek arányát, bővült a listájuk

Változik a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása – jelentette be tegnap Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

pékáruk 20160224
Számos új kenyérfajtát is szabályoznak (Fotó: Csudai Sándor)

A lisztkeverékből készített kenyereknél meghatározták a keveréket képező lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér hatvan százalékának rozslisztnek, negyven százalékának búzalisztnek kell lennie. A rozsos kenyérnél a rozsliszt aránya harminc százalék, míg a búzaőrlemény hetven százalék.

A rendelet számos új kenyérfajtát szabályoz, gazdagodott a leírás, amely rögzíti az összetételt, érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést, a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű készítmények, közöttük a graham-, a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza-, a kukoricás, a búza-, a rozsos kenyér vagy a rozskenyér. A távirati iroda tudósítása szerint az államtitkár elmondta: a kenyér- és pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák, tehát a hajdina és az amarán. A jövőben az élelmiszerkönyv már rögzíti a kézműves termékekre vonatkozó szabályokat is. Ez alapján akár hagyományos módon, liszt, víz, kovász és só hozzáadásával is készülhet minőségi péktermék, ezzel teljessé válik a sütőipari termékek szabályozása. A szabályozáshoz beérkezett szakmai javaslatokat a szakbizottság egységesítette, azokat a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság a múlt héten hagyta jóvá, így azok véglegesnek tekinthetők.