Gazdaság
Garantáltan jó a magyar hal
Fazekas Sándor: A halhús áfacsökkentése után jövőre még jó néhány zöldség és gyümölcs, kenyér és pékáru, illetve egyes tejtermékek áfájának mérséklése is várható
A Minőségi magyar hal tanúsító védjegynek köszönhetően a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más haltermékektől, különösen a tengeri halaktól – jelentette be tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az új magyar hal védjegy bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón. A tanúsítvány élő halra, valamint nem feldolgozott haltermékekre, így halhúsra használható, halkonzervre egyelőre nem. A termelésnek és feldolgozásnak itthon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai feltételeket ír elő. A minőségi kritériumokat pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre és pisztrángra állapították meg. A miniszter ismertette, hogy a védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti, ha megfelel a feltételeknek.
A védjegynek köszönhetően a fogyasztók biztonsággal vásárolhatnak alacsony zsírtartalmú, iszapmentes, kitűnő ízű magyar halat – emelte ki Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Hozzátette, az ország bruttó haltermelése mintegy 22 ezer tonna, amellyel hazánk jelentős tekintélyt vívott ki magának az unió édesvízi halászati piacán. A szervezet elnöke elmondta, hogy januártól 15–18 százalékkal csökkenhetnek a halárak az áfa mérséklésének köszönhetően, ami nagy lendületet adhat az ágazat további fejlődésének.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lapunk kérdésre elmondta, hogy a januári halhús áfamérséklése után a következő évi adótörvény vitájánál dől el a 2019-es költségvetés kapcsán, hogy milyen további élelmiszeráfa-csökkentés várható. A miniszter hangsúlyozta, hogy van jó néhány olyan terület, ahol adódhat még lehetőség áfacsökkentésre. A legfontosabb, hogy ezek hazai feldolgozású magyar élelmiszerek legyenek. Az előzetes tervek alapján jó néhány zöldség és gyümölcs, kenyér és pékáru, illetve egyes tejtermékek vetődtek fel, de az még a jövő kérdése, hogy ezek ügyében milyen végleges döntés születik. A marhahús is szóba került áfacsökkentés szempontjából, de ebből a hazai fogyasztás elég alacsony, ezért az esetében ez külön mérlegelendő. Általánosságban elmondható, hogy a Földművelésügyi Minisztérium támogatja az áfacsökkentési javaslatokat – tette egyértelművé a tárcavezető.
A védjegynek köszönhetően a fogyasztók biztonsággal vásárolhatnak alacsony zsírtartalmú, iszapmentes, kitűnő ízű magyar halat – emelte ki Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Hozzátette, az ország bruttó haltermelése mintegy 22 ezer tonna, amellyel hazánk jelentős tekintélyt vívott ki magának az unió édesvízi halászati piacán. A szervezet elnöke elmondta, hogy januártól 15–18 százalékkal csökkenhetnek a halárak az áfa mérséklésének köszönhetően, ami nagy lendületet adhat az ágazat további fejlődésének.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lapunk kérdésre elmondta, hogy a januári halhús áfamérséklése után a következő évi adótörvény vitájánál dől el a 2019-es költségvetés kapcsán, hogy milyen további élelmiszeráfa-csökkentés várható. A miniszter hangsúlyozta, hogy van jó néhány olyan terület, ahol adódhat még lehetőség áfacsökkentésre. A legfontosabb, hogy ezek hazai feldolgozású magyar élelmiszerek legyenek. Az előzetes tervek alapján jó néhány zöldség és gyümölcs, kenyér és pékáru, illetve egyes tejtermékek vetődtek fel, de az még a jövő kérdése, hogy ezek ügyében milyen végleges döntés születik. A marhahús is szóba került áfacsökkentés szempontjából, de ebből a hazai fogyasztás elég alacsony, ezért az esetében ez külön mérlegelendő. Általánosságban elmondható, hogy a Földművelésügyi Minisztérium támogatja az áfacsökkentési javaslatokat – tette egyértelművé a tárcavezető.