Gazdaság

Frankfurtból figyelik a jegybankot

A gyengébb forint élénkíthetné a növekedést

Szoros figyelemmel kíséri az MNB tevékenységét a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós rendelkezések betartásának biztosítása érdekében az Európai Központi Bank (EKB). A gyengébb forint segíthet abban, hogy az infláció visszatérjen a kívánt szintre – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Heti Válasznak.

EKB
Az EKB székházából jól látják a Magyar Nemzeti Bankot (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)

Az EKB éves jelentésében kitért arra, hogy a magyar jegybank 2014-ben több olyan programot indított, amelyek „nem kötődtek a monetáris politikához”, s úgy is felfoghatók, hogy ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, ha az MNB állami feladatokat vállal át vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak. A dokumentumban az EKB illetékesei rögzítik: továbbra is szoros figyelemmel követik a jegybanki műveleteket annak biztosítására, hogy megvalósításuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával.

Az értékelésben az EKB megjegyezte azt is: az MNB tavaly többségi tulajdont vásárolt a Budapesti Értéktőzsdében, amely tekinthető úgy, hogy „monetáris finanszírozási aggodalmakra ad alkalmat, mivel a Magyar Nemzeti Bank ténylegesen központi banki forrásokat fordított egy, jellemzően állami hatáskörnek tekintett gazdaságpolitikai cél támogatására”.

A jegybank képviselete a távirati iroda megkeresésére azt válaszolta, hogy az EKB és az MNB közötti megállapodás értelmében a még nyitott kérdések lezárásáig nem nyilatkozik. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank szorosan együttműködik az Európai Központi Bankkal, így az érintett témákban aktív párbeszédet folytat annak érdekében, hogy az EKB még nyitott kérdéseit mielőbb tisztázzák.
Kiemelendő, hogy az EKB-nak nem pusztán a magyar jegybankkal van problémája, az éves jelentés alapján Ciprus, Görögország, Írország és Olaszország „ügyei” egyértelmű és ismétlődő eseteknek számítottak Frankfurtban.

Ide tartozik, hogy semmilyen nyomozásról nem kaptak értesítést a Pallas Athéné Alapítványok, amelyek minden esetben kiadják a jogszabály szerint megismerhető adatokat. Mindezt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Scientiae szervezetek hangsúlyozták közös közleményben annak kapcsán, hogy a Világgazdaság cikke szerint közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoz a budapesti V. kerületi rendőrkapitányság a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Alapítványokkal összefüggésben. A jegybanki alapítványok közleményükben leszögezik: nincs tudomásuk arról, hogy bármelyik alapítvány ügyében ismeretlen elkövető vagy konkrét személy ellen nyomozás folyna, megkeresés sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől nem érkezett az alapítványokhoz.

A gyengébb forint segíthet abban, hogy az infláció visszatérjen a kívánt szintre – hangsúlyozta Nagy Márton, az MNB alelnöke a Heti Válasznak adott interjúban. Nagy azzal érvel, hogy a gyengébb forint az importtermékek árán keresztül be tud gyűrűzni az inflációba. Az alelnök azt emelte ki, hogy az inflációs várakozások első alkalommal estek három százalék alá, ami több okból is kritikus. Szerinte a jelenlegi környezetben nehéz inflációt gerjeszteni úgy, hogy közben külföldről deflációs környezetet importálunk. Az interjúban az MNB alelnöke aláhúzta a jegybanknak nincs árfolyamcélja, viszont a gyengébb forint emelhetné az inflációt és élénkíthetné a növekedést, ezért „figyelembe kell vennünk” ezt is. Emellett hozzátette azt is, hogy az exportőrök bevételét emelné a gyengébb forintárfolyam.


Hétéves mélyponton a tartalék

Márciusban 4,164 milliárd euróval megcsappantak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékai, és hétéves mélypontra, 27,551 milliárd euróra csökkentek. Az MNB honlapján megjelent legfrissebb adatokból kiderül az is, hogy az egy évvel korábbihoz hasonlítva 9,357 milliárddal alacsonyabb a tartalékok állománya. A múlt havi csökkenés legnagyobb részét, 2,9 milliárd eurót a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő jegybanki ügyletek lejártával indokolta a jegybank.