Gazdaság

Források tanyák fejlesztésére

FM: A gazdálkodás bővítésére is lehet pályázni

Tanyafejlesztésre az idén több mint 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázati kiírások várhatóan május második felében jelennek meg.

A nemzeti forrásból működtetett Tanyafejlesztési program finanszírozására ez évben 1,225 milliárd forint fordítható – mondta Szakáli István Loránd, a földművelésügyi tárca agrárfejlesztésért is felelős helyettes államtitkára. Ebből ötszázmillió az egyéni, 425 millió pedig a közösségi pályázatok támogatására költhető el. Háromszázmillió a zártkerti revitalizációs program megvalósítását szolgálja. V. Németh Zsolt agrárfejlesztésért is felelős államtitkár közölte: a Tanyafejlesztési programra az elmúlt években mintegy 8,1 milliárd forintot fordítottak, a program hatéves működése során 1691 pályázó nyert támogatást. A legutóbbi népszámlálás szerint a külterületen élők száma mintegy háromszázezer.

Szakáli István Loránd jelezte: az idén először a Dunántúlra, a Bakonyra, valamint Heves megyei járásokra is kiterjed a program – írta a távirati iroda. A program kétféle konstrukciót foglal magába, az önkormányzati típusú, helyi közösségek részére kiírtakat, valamint az egyéni típusú, tanyai lakosoknak szánt pályázatokat. Az önkormányzati konstrukcióban lehetőség nyílik a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére vagy a vízminőség vizsgálatok elvégzésére is. Ezeknek a pályázatoknak a támogatási szintje általában kilencven százalék.

Az egyéni típusú pályázatokon elsősorban a tanyasi lakó- és gazdasági épület felújítására, a gazdálkodás feltételeinek javítására lehet támogatási forrásokat igényelni. A támogatási intenzitás általában hetvenöt százalék körül alakul. A pályázati kiírások várhatóan május második felében jelennek meg.