Gazdaság

Fordulónap a befektetéseknél

Erőteljes ügyfélforgalomra lehet még számítani

Az idei esztendő utolsó napja fontos dátum a megtakarítóknak: az idén összegyűlt pénzek december 31-ig helyezhetők el ugyanis tartós befektetési számlán, és a 2011-ben kötött konstrukciók meghosszabbításáról is eddig lehet nyilatkozni – hívja fel a figyelmet a K&H.

Érdemes még akár az utolsó napokat is kihasználni az adókedvezményt és adójóváírást nyújtó megtakarítási lehetőségre, így a tavalyi évhez hasonlóan az idén is erőteljes ügyfélforgalomra számítanak az év fennmaradó részében a banki szakemberek. Az összegyűlt pénzek ugyanis december 31-ig helyezhetők el tartós befektetési számlán, és a 2011-ben kötött konstrukciók meghosszabbításáról is eddig lehet nyilatkozni.

A befektetők körében óriási érdeklődést váltott ki a 2010-ben bevezetett tartós befektetési számla (tbsz). Az azóta eltelt mintegy közel hét évben a tbsz stabil szerepet játszik a hazai megtakarítási piacon, azzal együtt is, hogy jól láthatón követi a piaci irányokat. Tehát a gazdasági környezet hullámzásával összhangban a tbsz iránti kereslet is rugalmasan változik – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. A tavalyi évtől kezdődően éven belüli szezonalitás is megfigyelhető a számlanyitásoknál. Egyértelműen a ja­nuár a leggyengébb hónap, míg az utolsó negyedév csúcsidőszaknak számít. 2015-ben a számlák 55 százalékát az utolsó negyedévben nyitották, és a befizetések 82 százalékát egyszeri alkalommal hajtották végre – tette hozzá a szakember.

Fontos tudni, hogy 2016. december 31-én lejárnak az öt évvel ezelőtt nyitott számlák. Aki nem figyel, most sokat veszíthet, mivel a számlák automatikusan megszűnnek, és az ott elhelyezett megtakarítások átkerülnek normál értékpapírszámlára, amelyeket 2017. január elsejétől 15 százalékos kamatadó terhel. Mivel a 2011-es tartós befektetési számláknál még nincs lehetőség részkivételre, így aki szeretné bent tartani megtakarítását, annak még az idén írásban kell nyilatkoznia a hosszabbításáról.

A tavalyi, első lejárati évben a 2010-es számlával rendelkező ügyfelek fele az utolsó negyedévben hosszabbíttatta meg lekötését, és ezzel a vagyon 64 százaléka került át új, 2015-ös tartós befektetési számlára – derült ki a K&H összesítéséből. A banknál a még hátralévő időszakban is intenzív ügyfélforgalomra számítanak, igaz, a 2011-es számlák meghosszabbítása lényegesen kevesebb ügyfelet érint. Ehhez azonban hozzájönnek az új nyitások is – figyelmeztetett a szakember –, hiszen a három év után visszatérő, novemberben már 1,1 százalékra gyorsuló infláció még vonzóbbá teheti az adókedvezményt és adójóváírást nyújtó megtakarítási formát.