Gazdaság

Fordulat volt a vállalati hitelpiacon

Csaknem nyolcezer vállalkozásnak helyeztek ki új kölcsönöket a jegybanki projekt második részében

Miközben a vállalati hitelezésben megtörtént a „nagy áttörés”, vagyis bővült a céges kölcsönállomány idén nyáron, addig a lakossági oldalon a devizahitel-állomány az elmúlt évek trendjének megfelelően zsugorodik, a forinthitelezés viszont gyarapodásnak indult – derült ki a Magyar Nemzeti Bank Hitelezési folyamatok című negyedéves kiadványából, amelyet tegnap publikált a jegybank.

kurtoskalacs
A kisvállalkozások is részesei a programnak (Fotó: Csudai Sándor)

A 2008-as világgazdasági krízis kirobbanása óta várt hitelezési fordulat „benne van a levegőben” a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb összefoglalója szerint, sőt a vállalati szegmensben már meg is történt. Utóbbit alátámasztandó a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) folyósított hitelek állománya 1,2 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapokban. A jegybanki kimutatás szerint augusztus végéig 325 milliárd forint kihelyezés történt a kkv-k felé a növekedési hitelprogram második szakaszában.

Összességében pedig idén, a második negyedévben a hitelintézeti szektor vállalati hitelállománya mintegy 43 milliárd forinttal bővült a tranzakciók hatására, és a folyósítások mind a forint-, mind a devizahitelek esetében meghaladták a törlesztéseket. Az MNB kimutatása szerint csaknem nyolcezer vállalkozásnak helyeztek ki új kölcsönöket a jegybanki projekt második részében: az első szakaszhoz képest nőtt a beruházási hitelek aránya és a mikrovállalkozások súlya.

Vonnák Balázs, a jegybank igazgatója elmondta: a vállalati hitelezés dinamikája a korábbi évekhez képest egyértelműen javuló tendenciát mutat, amiben jelentős szerepet játszottak a jegybanki növekedési hitelprogram és az alapkamat-csökkentések hatására kialakuló alacsony banki kamatok. A szakember kitért arra is: a lakossági hitelek 2015-től élő, új szabályozása az MNB várakozásai szerint nem veti vissza érdemben a hitelkihelyezést. Egyébként a teljes hitelintézeti szektor háztartási hitelállományában folytatódott ugyan a mérséklődés – hozzávetőleg 61 milliárd forinttal – a devizahitelek leépülésének hatására, ugyanakkor a tranzakciókból eredően a forint-hitelállomány emelkedett, mivel az új kihelyezések nagysága jelentősen nőtt.

A jegybank elemzéséből kiderül az is, hogy Magyarországon nem változnak érdemben a hitelfeltételek, azok továbbra is szigorúak maradtak – tulajdonképpen a válság eleje óta nem volt érdemi enyhítés –, de a kamatszint az alapkamattal együtt csökkent, eközben a magyar kamatszint már nem számít a régióban kirívónak. Érdekesség az is, hogy bár az új kihelyezések összege csökken, 2013 első felétől kezdve megnőtt a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet, illetve ezek aránya – többek között a növekedési hitelprogram hatására - a kihelyezésekben.

Ide tartozik, hogy a Vs.hu-nak Matolcsy György jegybankelnök azt mondta: a jegybank saját közgazdasági képzéseket indít, amelyek nem a „bukott, neoliberális tanokat hirdetik”, az MNB mind a négy, már működő alapítványa pedig az oktatási rendszer erősítését célozza. Matolcsy azt követően nyilatkozott, hogy a HVG azt írta: az MNB a magyar felsőoktatás éves állami támogatásának mintegy másfélszeresét, kétszázmilliárd forintot adott saját, az unortodox tanok oktatására létrehozott alapítványainak.


Gyengült a forint az ukrán események miatt
A tegnap reggelig tapasztalt rendkívüli forintpiaci nyugalomnak a jelek szerint vége lett, miután megromlott a befektetői hangulat a nemzetközi piacokon, csütörtökön – röviddel dél előtt – pedig arról érkezett hír az ukrán államfőtől, hogy elindult az orosz invázió. Erre az euró jegyzése felszaladt csaknem a 315-ig a bankközi forintpiacon, ami egyhetes mélypontnak számít. Az erős dollárral szemben pedig már másfél éves mélypontról beszélhetünk: 238 feletti jegyzéssel. A svájci frankkal szemben fillérekre jártunk a közel hároméves forintmélyponttól. A Portfolio.hu elemzése rámutatott: az orosz–ukrán híráramlás lesz a meghatározó a piaci mozgásokban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom