Gazdaság

Fontos a digitális fejlődés

Elengedhetetlen a technológiaváltás és a képzés

Folyamatosan pályázhatnak a kis- és közepes vállalkozások a digitális fejlődést biztosító brüsszeli forrásokra. Napjainkban elengedhetetlen a technológiaváltás és a munkavállalók képzése.

Képzésekkel is segíti a kormány a kis- és közepes vállalkozások (kkv) munkavállalóinak digitális fejlődését. Az uniós forrásokból megvalósuló támogatásokra a kkv-k folyamatosan pályázhatnak – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) 34. országos közgyűlésén. Ismertette: a magyar kkv–ágazatban az uniós átlagnál – 67 százalék – magasabb a foglalkoztatási arány, eléri a 70 százalékot. Magyarországon a mikrovállalkozások 848 ezer embert foglalkoztatnak, a kisvállalkozások 461 ezret, míg a középszintű vállalkozások négyszázezret.

Annak érdekében, hogy a kkv-k versenyképesek tudjanak maradni, szükség van a digitalizációra és az automatizációra, amihez elengedhetetlen a technológiaváltás és a munkavállalók képzése.

Cseresnyés Péter elmondta, fontos a szakmai tudásszint emelése és az alacsonyan képzett munkavállalók képzése. A szakpolitikai célok elérését, így a kkv-k felkészítését az Ipar 4.0 folyamataira hét projekt segíti a Gazdasági Innovációs és Operatív Programban. A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyi képzéseire húszmilliárd forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre. A digitális szakadék csökkentését 22,9 milliárd, az idegen nyelvi készségek fejlesztését tizenötmilliárd, a munkaerőpiaci kulcskompetenciák fejlesztését 2,5 milliárd, a munkaerőpiacra lépést 214 milliárd forinttal támogatják, valamint 160 milliárd forint jut az ifjúsági garancia, és 30 milliárd a gyakornoki programra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom