Gazdaság

Folytatódik a GINOP

68 milliárd forint támogatást nyert el 247 projekt

Újabb támogatói döntések születtek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, több mint 68 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást nyert el 247 projekt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A vállalatok kutatás-fejlesztési, innovációs (K+F+I) tevékenységének támogatása című pályázati felhívás keretében megvalósuló fejlesztések összértéke meghaladja a 128 milliárd forintot - tájékoztatott Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A pályázaton mikro-, kis-, és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok indulhattak. A vissza nem térítendő támogatással a magyar vállalkozások K+F+I tevékenységét ösztönzik olyan projektek támogatásával, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik.

Rákossy Balázs felidézte: a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban összesen 353 milliárd forintot használhattak fel a pályázók K+F+I célra, az új, 2014-2020-as fejlesztési ciklusban ennek több mint duplája jut innovációs célokra, a 2730 milliárd forint keretösszegű GINOP-ban mintegy 750 milliárd forint. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztést és innovációt érintő ráfordítások GDP-arányos mértéke 1,8 százalékra emelkedjen 2020 végére, ami csaknem a duplája a 2007-es értéknek - ismertette az államtitkár.

Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai

Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai, miután a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének támogatására kiírt első pályázati fordulóban 247 projekt kapott mintegy 68 milliárd forint támogatást, a projektek összköltsége meghaladja a 128 milliárd forintot - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) csütörtökön az MTI-vel. A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai uniós forrásból finanszírozott nyertes projekteket a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette, a lista a felhívás szakpolitikai felelőse, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján is elérhető.

A felhívás teljes keretösszege 2015-ben és 2016-ban 60 milliárd forint, amelyet az irányító hatóság 20 százalékkal megemelhet a beérkezett pályázatok értékelését követően, így lehetőség volt az eredeti kerethez képest megnövelt összegről támogatói döntést hozni  - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Az NKFI Hivatal közleményében felidézi, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. augusztus 1-jén tette közzé a  "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" (GINOP 2.3.2), valamint a "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések" (GINOP 2.2.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyertese projektjeit, amelyek esetében a támogatási keretösszeg 54,4 milliárd forint. 

A vállalati kutatásfejlesztést, valamint az innovatív vállalatok és a kutatóintézetek együttműködését ösztönző felhívások mellett, 2016 nyarán a felfedező kutatási programokat támogató 8,8 milliárd forint keretösszegű pályázatokról is döntés született, valamint zajlik a hazai startup vállalkozások fejlesztését célzó 5 milliárd forintos keretösszegű innovációs ökoszisztéma felhívás bírálati folyamata is.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közölte: a hazai kutatásfejlesztési és innovációs források célszerű, hatékony és átlátható felhasználásáért felelős intézményként 2015-ben egységes versenypályázati rendszert alakítottak ki a K+F+I célú uniós fejlesztési források és a hazai Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) forrásainak koordinált felhasználására. 

Az NKFI Hivatal közreműködésével meghirdetett felhívások keretében 2020-ig mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre kutatásfejlesztési és innovációs célokra uniós és hazai forrásból  tájékoztatott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.