Gazdaság

Folyamatosan nő a magyar élelmiszeripar eredményessége

A városvezető kitért arra is, hogy a város önkormányzata a létesítmény szomszédságában 40 hektáron iparipark-fejlesztést valósít meg

Folyamatosan nő a magyar élelmiszeripar eredményessége, az elmúlt években 27 százalékkal emelkedett a húsfogyasztás - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a tizenharmadik Coop Rally mohácsi állomásán.

Bognár Lajos az MCS Vágóhíd Zrt. 2016 áprilisában átadott telephelyén rendezett eseményen azt mondta: a húsfogyasztás növekedéséből szerencsére a sertéshús is kivette a részét. Hangsúlyozta, hogy az eredményességet tekintve Magyarországon az élelmiszeripar a második a járműgyártás után, ugyanakkor tovább kell növelni az élelmiszeripar termékeinek értékesítését, amihez állami szerepvállalásra is szükség van. A szerepvállalás részleteiről szólva, Bognár Lajos a piaci szereplők közti verseny tisztaságának megteremtését, és az élelmiszerbiztonság garantálását említette. 

Bognár Lajos beszámolt arról is, hogy új programként olyan nemzeti védjegyrendszert próbálnak kialakítani, amely mögött az állam és a Nébih által garantált minőséget találhatnak majd a vásárlók.

Fekete Tibor, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának tagja köszöntőjében a házigazda MCS Vágóhíd Zrt. tevékenységét méltatva kiemelte, hogy a társaság képes volt megfordítani a munkaerő kivándorlását, mivel számos korábban külföldön dolgozó hentes költözött vissza a mohácsi üzemben kínált munkalehetőség miatt.

Pókos Gergely, a mintegy 700 embert foglalkoztató MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója ismertette: a mohácsi üzemben feldolgozott sertés a létesítmény közvetlen közeléből érkezik, a takarmányukat szintén a cégcsoport mohácsi üzemében keverik. 

Horváth Zoltán, baranyai kormánymegbízott arról beszélt, hogy a megye kis és közepes vállalkozásai számára, élelmiszeripari fejlesztésekre 14 milliárd forintnyi forrást biztosítanak a kormány agrár- és vidékfejlesztési forrásai. Az összegből 9,2 milliárd forint jut az állattartás modernizálására 72 helyszínen, ebből 2 milliárd pedig a sertéságazat fejlesztésére.

Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere városa szempontjából méltatta a vágóhíd tevékenységét, felidézve, hogy már az építkezés idején több mint 800 ember dolgozott a telephelyen. A város gazdaságára gyakorolt pozitív hatások között említette a foglalkoztatás növelését.

A városvezető kitért arra is, hogy a város önkormányzata a létesítmény szomszédságában 40 hektáron iparipark-fejlesztést valósít meg.