Gazdaság

Felgyorsult a pénzkiáramlás a görög bankokból

Áprilisban öt milliárd eurót vonták ki, két és félszer többet, mint márciusban

Az elmúlt egy hétben felgyorsult a bankbetétek kivonása Görögországban azokra a felerősödött félelmekre, hogy az euróövezeti ország elkerülhetetlenül az államcsőd felé halad.

A Reuters által szerdán idézett két banki forrás szerint csak az elmúlt napokban 200-300 millió eurót vettek ki a betétesek. A név nélkül nyilatkozó források szerint áprilisban a betétkivonás 5 milliárd euró körüli volt, jócskán felülmúlta a márciusi 1,91 milliárd eurót.

 

A betétek áprilisi alakulására vonatkozó hivatalos adatot csütörtökön ismerteti a görög központi bank.

Az elmúlt napokban tapasztalható betétkivételi rohamot Nikosz Vucisz görög belügyminiszter vasárnapi nyilatkozata indította el, a görög államcsőd rémét vetítve előre. A belügyminiszter akkor azt mondta, hogy Görögországnak elfogyott a pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részleteket a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), ha csak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folyó tárgyalásokon. Négy hónap elteltével a görög kormány és a nemzetközi hitelezői közötti tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre, megállapodás hiányában pedig a hitelezők nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a csőd szélén álló országnak.

A görög bankokból a betétesek januárban 12,25 milliárd eurót, februárban további 7,57 milliárd eurót vontak ki.

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom