Gazdaság

Felfüggesztés és feljelentés a jegybanktól

Visszaállította tegnap a KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság tőzsdei részvényeinek március 11-i határozatában felfüggesztett kereskedését a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

 A kibocsátó ugyanis rendkívüli tájékoztatással eleget tett a kötelezésnek, s pótolta a könyvvizsgáló személyének változásáról szóló információk közzétételét. Az MNB közölte: a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az látszik, hogy a könyvvizsgáló lemondásához az általa feltételezett súlyos, a kibocsátó érdekkörébe tartozó jogszabálysértések vezettek. A jegybank a tudomására jutott információk alapján feljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Ugyancsak tegnap közölte az MNB, hogy felfüggesztette a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. kollektív portfóliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét, mert a társaság nem felel meg a tevékenység végzéséhez szükséges személyi feltételeknek, s harmincmillió forint bírságot szabott ki a társaságra. A Globeserv a határozat kézhezvételétől a feltételek helyreállításáig, de legfeljebb hat hónapig nem folytathat kollektív portfóliókezelési tevékenységet.