Gazdaság

Felértékelődik a kínai renminbi szerepe a pénzintézetek között

Egyre fejlődik a gazdasági és pénzügyi kapcsolat

A kínai–magyar kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan bővülnek, nagyon jó a két jegybank közötti együttműködés. A kínai renminbi (RMB) a nemzetközi fizetésekben a hatodik leggyakrabban használt pénznem.

Az egyre szorosabb kínai–magyar kereskedelmi kapcsolatok hozzájárulnak a pénzügyi együttműködés fejlesztéséhez is – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a jegybank által kezdeményezett renminbi konferencián – idézte a távirati iroda a szakember szavait. Nagy Márton hozzátette: Kína szerepe megkérdőjelezhetetlen a 21. században, gazdasága továbbra is jelentős mértékben bővül, a legnagyobb exportőr a világban, a kínai renminbi a nemzetközi fizetésekben a hatodik leggyakrabban használt pénznem.

A jegybank renminbi programja, befektetése a kínai államkötvényekbe mutatja a kínai pénzpiacokban rejlő lehetőségeket, és a mostani konferencia jó alkalom a tudás és tapasztalatok megosztására és új együttműködések kialakítására. Kína a gazdasága mellett a pénzpiacait is hozzáférhetővé teszi a külföldieknek, lehet kínai kötvényeket vásárolni és a részvénypiacba fektetni, valamint a közvetlen RMB–forint kereskedelem is elérhető december óta a magyar és a kínai piacon is – mondta.
Az Egy övezet egy út kezdeményezés és a 16+1 (Kínát és a kelet-közép-európai, valamint balti országokat magába foglaló) együttműködés is a gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok további mélyítését szolgálja – mutatott rá az alelnök.

Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a kínai–magyar kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan bővülnek, nagyon jó a két jegybank közötti együttműködés. Tavaly a kínai export Magyarországra 4,4 milliárd eurót tett ki, míg a kínai import Magyarországról kétmilliárd eurót. Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben a Bank of China RMB klíringközpontot nyitott Budapesten. Elmondta, a jegybank budapesti renminbi kezdeményezésének köszönhetően jelentősen nőtt a magyarországi RMB-piac, elérhetők RMB-alapú kölcsönök és betétek és RMB-alapú számlák is. Idén az ügyvezető igazgató várakozása szerint nő a RMB használata a kereskedelemben, a klíringügyletekben, nő a jegybank RMB-kvótája és a RMB–forint piaca is erősödik.