Gazdaság

Fazekas Sándor: Azok jussanak földhöz, akik termelni akarnak rajta

A mezőgazdasági föld nemzeti kincs, amely különleges védelmet érdemel - hangsúlyozta az agrárminiszter

A magyar kormány álláspontja szerint a föld véges természeti kincs, ezért olyanoknak kell földhöz jutniuk, akik termelni akarnak rajta - a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint ezt hangsúlyozta az agrártárca vezetője Brüsszelben, a mezőgazdasági és halászati tanács ülésén.

Az uniós államok földforgalmi szabályozását, a földforgalomhoz kapcsolódó spekuláció kérdéskörét lengyel kezdeményezésre, Magyarország, Bulgária, Románia, Lengyelország, Litvánia és Szlovákia támogatásával tűzték napirendre. Az ülésen Fazekas Sándor közölte: a földvásárlást nem szabad más árucikkekhez hasonló tőkeműveletnek tekinteni, a föld korlátozott erőforrás, amelyet mezőgazdasági tevékenységre és nem más célra kell használni.

A közlemény szerint, a magyar földforgalmi törvény brüsszeli vizsgálatára is utalva, Fazekas Sándor a tanácsülésen rámutatott: Brüsszel az egyes tagállami szabályozások vizsgálatakor rossz megközelítést alkalmaz akkor, amikor csak tőkeszerzési szempontokat mérlegel. Mint fogalmazott, a mezőgazdasági föld a vízbázisokhoz hasonlóan nemzeti kincs, amely különleges védelmet érdemel.